Arbeidsliv

Hva skjer om du er så uheldig å bli syk mens du har ferie? Pass på å ha dokumentasjonen på plass.

Hver sommer får Arbeidstilsynet mange spørsmål fra arbeidstakere som hadde gledet seg til ferie, men som har fått ferieplanene ødelagt av sykdom.

Publisert Sist oppdatert

– De fleste lurer på om de kan ta igjen den spolerte ferieperioden på et senere tidspunkt, sier Vigleik M. Aas som er seksjonsleder for svartjenesten i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Ferie er regulert i ferieloven, men tariffavtaler kan også ha bestemmelser om ferie. Hvis du som arbeidstaker blir syk i ferien, er dette hovedreglene:

  • Hvis du blir sykmeldt i løpet av ferien, kan du få feriedagene utsatt allerede fra og med første dag du ble syk, inkludert lørdag.

  • Du må dokumentere sykdommen med legeerklæring/sykmelding, og snakke med arbeidsgiver så raskt som mulig.

  • For å ha rett til ny ferie må du har vært helt (100 prosent) sykmeldt.

  • Hvis du som arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien:

  • Du kan å få utsatt ferien til senere i året.

  • Du må dokumentere sykdommen med sykmelding, og snakke med arbeidsgiver så snart som mulig, senest siste arbeidsdag før ferien.

Vurder behov

– Det er naturligvis greit å fortsette å avvikle ferie, selv om du pådrar deg en skade som normalt ville gjort at du ikke kunne arbeide. En brukket finger eller et betent håndledd kan gjøre deg helt arbeidsufør i mange yrker. Men det kan godt hende at ferien du har planlagt fint lar seg gjennomføre likevel, sier Aas.

Tilsvarende gjelder andre veien. En brukket ankel medfører ikke nødvendigvis at du blir arbeidsufør dersom du har en kontorjobb.

– Men den planlagte fjellturen eller badeferien du skulle på, lar seg kanskje ikke gjennomføre med gips på foten. Disse tingene må du snakke med legen din om, slik at dere sammen kan vurdere arbeidsuførheten riktig, sier Aas.

Ferie utenfor fellesferien

Stadig flere arbeidstakere ønsker å ta ut ferie utenfor de tradisjonelle sommermånedene. Opparbeidet ferie, dyre flybilletter og et mer fleksibelt arbeidsliv kan være blant årsakene. Men kan du egentlig bestemme selv når ferien skal avvikles?

– Tekna får mange spørsmål knyttet til tidspunkt for ferieavvikling. I utgangspunktet har arbeidsgiver stor innflytelse på når ferien din skal avvikles.

– Du kan selv som ansatt kreve at 18 virkedager avvikles i sommermånedene mellom 1. juni og 30. september. Men blir det ikke enighet rundt tidspunkt, kan arbeidsgiver fastsette tiden for ferieavvikling, sier advokat i Tekna Kari Tønnessen Nordli i en pressemelding.

Hun understreker at arbeidsgiver likevel har plikt til å diskutere dette med deg i god tid, og at du som hovedregel har krav på to måneders varsel. Arbeidstakere over 60 år bestemmer selv når den ekstra ferieuken skal avvikles.

Arbeidsgiver kan også utsette ferien på grunn av uforutsette hendelser.

– Endringen kan bare gjennomføres når avvikling av den fastsatte ferien på grunn av den uforutsette hendelsen vil medføre vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes vikar.

– Hvis arbeidsgiver ønsker å flytte ferien din, skal dette drøftes og du har krav på å få med deg en tillitsvalgt. Dersom du har merutgifter som følge av flytting av ferien kan du kreve disse utgiftene erstattet av arbeidsgiver, sier Nordli.

Sunn fornuft

Tekna-advokaten understreker at både arbeidstaker og arbeidsgiver er tjent med at det brukes sunn fornuft i diskusjoner om ferieavvikling.

– Hensynet til bedriftens drift bør og skal veie tyngst, men alle er tjent med å vise fleksibilitet og søke gode løsninger for alle. Fornøyde medarbeidere er gode medarbeidere, påpeker Nordli.

Arbeidsgiver kan heller ikke, uten ditt samtykke, legge ferien i den tiden hvor du har betalt foreldrepermisjon.

– Du kan også kreve at allerede fastsatt ferie blir utsatt til permisjonen er over. Man kan likevel bli enige om dette, fordi mange finner det praktisk å skjøte på omsorgspermisjonen med ferie. Permisjonen blir da avbrutt mens du avvikler ferie, og begynner å løpe igjen når ferien er over, sier Nordli.

Powered by Labrador CMS