Arbeidsliv

Hvordan fortelle sjefen at du skal slutte?

Du ønsker å bli møtt med forståelse og velvilje, men det er ikke alltid dét skjer.

Publisert Sist oppdatert

Dette skriver coachene Nihar Chhaya og Dorie Clark i et innlegg på sidene til Harvard Business Review.

De har i arbeidet sitt registrert fem typer følelsesladde reaksjoner på at medarbeidere skal slutte. Nedenfor finner du en oppsummering av tre av dem.

I innlegget gir de også råd om hva man kan si i situasjonene, hvis de oppstår.

Hvis de blir sinte

Hvis lederen blir sint når medarbeideren skal slutte, kan det være fordi vedkommende ikke ser hvordan de skal klare å få jobben gjort uten denne personen.

En sjef kan også slenge ut av seg fraser som at han ikke forstår at du kan gjøre dette, etter all støtten han har gitt deg. Coachene Chhaya og Clark viser til at dette sannsynligvis er en forbigående stressreaksjon.

Rådet er videre å gi lederen tid til å fordøye nyheten, og å si noe om hvor takknemlig du er for støtten og mulighetene du har fått.

Det kan også passe å si at den nye jobben var en mulighet du følte at du ikke kunne la passere, men at du vil gjøre alt du kan for å gjøre overgangen så smidig som mulig for din nåværende arbeidsgiver.

Hvis de snakker ned de nye planene dine

Hvis sjefen kritiserer fremtidsplanene dine, under skalkeskjul av å gi gode råd eller coache, kan det bunne i en følelse av usikkerhet, tror Chhaya og Clark. De skriver at de har sett mange eksempler på slike ledere.

En av kundene deres fikk for eksempel høre fra sjefen at å begynne hos den nye arbeidsgiveren var et feilgrep fordi «ingen liker å jobbe der» og «merkevaren var svekket». Dette til tross for at den nye arbeidsgiveren var et mer kjent selskap.

I dette tilfellet er coachenes råd å unngå å diskutere. Forsøk heller å vri samtalen over på noe annet.

Du kan også si noe om at du setter pris på omtanken, men at du har funnet ut at dette er det riktige valget for deg.

Hvis de gir et motbud

Det er ikke uvanlig at ledere spør hvor mye du skal ha for å bli værende. Eller at de overbyr den nye arbeidsgiveren.

Det er positivt at de verdsetter deg, men det kan føles ukomfortabelt hvis du ikke er forberedt på det. Tenk igjennom hvordan du vil svare på den typen tilbud.

Hvis vet at det ikke er aktuelt, kan du svare at du setter pris på tilbudet men at du har tenkt igjennom det og er trygg på at det å skifte jobb er det rette for deg.

Hvis du derimot er villig til å revurdere beslutningen din om å slutte hvis tilbudet fra nåværende arbeidsgiver er godt, kan du si noe om at intensjonen din var å ta det nye tilbudet; ikke å forhandle. Men – du liker å jobben og hvis det faktisk er mulig å få et like godt tilbud der du er, så vil du gjerne bli.

­

Powered by Labrador CMS