Arbeidsliv

Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, holdt appell på Norges Bondelags tradisjonsrike politikerfrokost foran Stortinget onsdag.

– Inntektsgapet til andre yrkesgrupper må tettes nå

Inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper har økt, og dette må tettes nå, sa leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag i en appell onsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Bakteppet for årets jordbruksforhandlinger som starter om en uke, er noe vi ikke kunne se for oss for bare et halvt år siden, sa Gimming i en appell utenfor Stortinget.

Matsikkerheten trues som følge av krigen i Ukraina og det er en reell fare for lavere norsk produksjon på grunn av kostnadsvekst på utstyr for bøndene, sa han.

Heidi Røneid er initiativtaker til Oslo Vegetarfestival, som nå er tilbake etter to års pandemipause.

– Inntektene stuper faktisk med nærmere 60.000 kroner i gjennomsnitt per årsverk mot det som var forutsatt i fjorårets jordbruksoppgjør, sa Gimming og viste til tall fra Budsjettnemnda.

Før jul kom et budsjettvedtak i Stortinget om en plan for å tette inntektsgapet. Det er et godt utgangspunkt, men ikke nok, mener han.

– Bønder i en akutt økonomisk krise kan ikke vente på en plan. Tetting av gapet må begynne nå – i dette oppgjøret! sa han.

Powered by Labrador CMS