Arbeidsliv

Jeg er ansatt i en bedrift, og har fått høre at flere ansatte er misfornøyde med enkelte lønns- og arbeidsvilkår.

Jeg har ikke råd til å organisere meg. Blir jeg likevel omfattet av de nye lønns- og arbeidsvilkårene?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg er ansatt i en bedrift, og har fått høre at flere ansatte er misfornøyde med enkelte lønns- og arbeidsvilkår. Jeg har blitt fortalt at flere ansatte har organisert seg, og at det derfor skal fremsettes et krav om tariffavtale overfor arbeidsgiver.

Personlig er økonomien trang om dagen, og jeg kan ikke ta meg råd til å organisere meg med det første. Er det sannsynlig at det vil bli inngått en tariffavtale i bedriften, og hva vil det innebære for meg som ikke har organisert meg?

Svar: Ettersom flere av dine kollegaer har organisert seg, er det sannsynlig at det vil bli fremmet et tariffavtalekrav på vegne av de organiserte.

Kravet fremmes av det forbund de ansatte har organisert seg i, overfor den arbeidsgiverorganisasjonen virksomheten er medlem i (om noen).

Når en virksomhet har fått et tariffavtalekrav mot seg, er hovedregelen at det blir inngått en tariffavtale mellom organisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Spørsmålet kan bli hvilken avtale som passer best for bedriften, men dette går vi ikke nærmere inn på her.

Med tanke på spørsmålet ditt om en tariffavtales betydning for deg, kan det være greit å nevne organisasjonsretten vi har i Norge. Organisasjonsretten innebærer at enhver har rett til å organisere seg.

Denne rettigheten spiller en viktig rolle i arbeidslivet, og knytter seg blant annet til ansattes rett til å melde seg inn i fagforeninger. Organisasjonsretten er blant annet lovfestet i Grunnloven og avtalefestet i Hovedavtalen mellom LO og NHO.

En viktig side av organisasjonsretten er organisasjonsfriheten. Dette innebærer at enhver har rett til å velge å forbli uorganisert, eller melde seg ut av en forening. Dersom en ansatt velger å forbli uorganisert, skal det imidlertid ikke medføre at vedkommende får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de ansatte som er organisert.

Etter arbeidsmiljøloven § 13-1 første ledd er det nemlig forbudt å diskriminere en ansatt på bakgrunn av "medlemskap i arbeidstakerorganisasjon". Bestemmelsen skal leses slik at forbudet også gjelder for ansatte som ikke er medlem i en arbeidstakerorganisasjon, hvilket kan bli tilfellet her.

Dette innebærer at tariffavtalens individuelle lønns- og arbeidsvilkår vil gjelde for så vel organiserte som uorganiserte arbeidstakere i bedriften. Det finnes noen nyanser her, men det klare utgangspunktet er at alle ansatte skal likebehandles.

Merk likevel at en tariffavtale kun gjøres gjeldende for den enhet/avdeling av bedriften som kravet fremmes for. For butikker vil dette for eksempel innebære at en butikk i Bergen utgjør en annen enhet enn en butikk i Oslo, og at en tariffavtale kun gjøres gjeldende for den enheten kravet fremmes for. Om du er usikker på dette anbefaler vi at du forhører deg med eventuelle tillitsvalgte i bedriften, eller arbeidsgiver.

For å svare på spørsmålet ditt er det altså sannsynlig at bedriften du jobber i blir bundet av en tariffavtale. Dette vil imidlertid ikke innebære at du som uorganisert arbeidstaker får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de organiserte arbeidstakerne, gitt at du jobber på samme enhet/avdeling som de organiserte arbeidstakerne.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS