Arbeidsliv

Finnes det noen regler som gir meg som arbeidstaker et vern i slike situasjoner?

Kan sjefen min straffe meg for at jeg varsler om kritikkverdige forhold på jobben?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg har tenkt til å varsle arbeidsgiver om et kritikkverdig forhold hos oss. Jeg er imidlertid redd for at varslingen skal medføre noen negative konsekvenser for mitt vedkommende.

Finnes det noen regler som gir meg som arbeidstaker et vern i slike situasjoner?

Svar: Arbeidsmiljøloven oppstiller et forbud mot gjengjeldelse i § 2 A-4. Forbudet er absolutt, men er betinget av at forholdet det varsles om omfattes av retten til å varsle i § 2 A-1, som omfatter mulige "kritikkverdige forhold", og at det er varslet i tråd med kravene til fremgangsmåten i § 2 A-2.

Hva som utgjør "gjengjeldelse" gir loven imidlertid bare noen føringer om. Gjengjeldelse er ifølge § 2 A-4 "enhver ugunstig handling, praksis eller unnlatelse som er en følge av eller en reaksjon på at arbeidstaker har varslet".

Det følger videre av bestemmelsen at eksempler på gjengjeldelse er trusler, trakassering, usaklig forskjellsbehandling, sosial ekskludering, endring i arbeidsoppgaver, omplassering, degradering for å nevne noen. Opplistingen er imidlertid ikke uttømmende, slik at andre konsekvenser som ikke nevnes også kan omfattes av forbudet.

Forbudet mot gjengjeldelse står sterkt. Herunder har arbeidsgiver en selvstendig plikt til å sørge for tiltak som er egnet til å forebygge gjengjeldelse dersom det er nødvendig når en arbeidstaker varsler om et kritikkverdig forhold, jf. arbeidsmiljøloven § 2 A-3.

I tillegg inneholder loven regler for erstatning ved brudd på forbudet, jf. § 2 A-5. Bestemmelsen hjemler både erstatning og oppreisning dersom arbeidstaker opplever gjengjeldelse i forbindelse med varsling.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS