Arbeidsliv

Kan vi pålegge ansatte å jobbe overtid i høysesongen?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: På denne tiden av året er det høysesong for bedriften vår, og mangel på utenlandsk arbeidskraft medfører et behov for overtidsarbeid. Vil det være tillatt med overtidsarbeid i en slik situasjon?

Svar: Arbeid utover avtalt arbeidstid kan bare skje i tilfeller der det foreligger et "særlig og tidsavgrenset behov". Dette fremgår av arbeidsmiljøloven § 10-6.

Dersom slikt arbeid varer ut over hva som er alminnelig arbeidstid – 9 timer i løpet av et døgn og 40 timer i løpet av en uke – defineres dette som overtidsarbeid.

Et "særlig og tidsavgrenset behov" kan for eksempel være fravær som gir underbemanning og av denne grunn forstyrrer virksomhetens daglige drift, dersom det foreligger fare for at anlegg, råstoff, maskiner eller produkter kan ta skade, dersom det oppstår uventet arbeidspress, eller særlig arbeidspress som følge av sesongmessige svingninger eller mangel på arbeidskraft med spesiell kompetanse.

Dersom et slikt særlig og tidsavgrenset behov foreligger, kan arbeidsgiver pålegge overtidsarbeid inntil 10 timer i løpet av 7 dager, 25 timer i løpet av 4 sammenhengende uker, eller 200 timer i løpet av 52 uker.

Samlet arbeidstid kan likevel ikke overstige 13 timer i løpet av et døgn, eller 48 timer i løpet av en uke, gjennomsnittsregnet over 8 uker. I praksis innebærer dette at en arbeidstaker kan arbeide mer enn 48 timer én uke, såfremt vedkommende jobber tilsvarende kortere en annen uke.

I virksomheter med tariffavtale kan arbeidsgiver og tillitsvalgt skriftlig avtale utvidet overtidsarbeid. Forutsetning for dette er at arbeidstaker er villig til dette, og samlet arbeidstid kan i alle tilfelle ikke overstige 69 timer i løpet av en uke.

Ut fra informasjonen du har gitt til oss, kan det se ut til at virksomheten har et "særlig og tidsavgrenset behov" som tillater overtidsarbeid, sett hen til høysesong og manglende arbeidskraft som følge av dette. Arbeidsgiver kan da pålegge overtid innen de angitte tidsrammene som beskrevet ovenfor.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS