Arbeidsliv

LO vil verne om rettighetene til unge i sommerjobb: – Vi kan alle møte på useriøse arbeidsgivere

Verneombudenes rolle er blant det LOs sommerpatrulje vil løfte fram i lyset i år. Arbeidsministeren sier selv hun har opplevd en useriøs arbeidsgiver.

Publisert Sist oppdatert

­– Jeg har vært relativt heldig. Mine første jobber var i det offentlige, deretter i en godt organisert bedrift innenfor hotell- og restaurantbransjen. Men jeg har også, da jeg var ung, vært i en situasjon der jeg i utgangspunktet fikk jobb av en arbeidsgiver som viste seg å være useriøs. Der arbeidskontrakt lot vente på seg og jeg skjønte at det var ting med den bedriften som ikke var innenfor det som var norsk lov. Så der var jeg ikke veldig lenge, for å si det sånn, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til NTB.

– Men vi kan alle møte på useriøse arbeidsgivere, legger arbeidsministeren til.

Hvert år siden 1985 har LOs sommerpatrulje besøkt unge i sommerjobb. Målet er å sørge for økt kunnskap om arbeidslivets spilleregler blant årets sommervikarer. Sommerpatruljen og Mjøs Persen besøkte denne uken Stordalen-hotellet The Hub i Oslo sentrum, der de prater med noen av hotellets sommervikarer om deres arbeidshverdag.

I faresonen for å bli utnyttet

– Det er viktig for unge mennesker som har sin første inntreden i arbeidslivet å vite hvilke rettigheter de har. Her vi er nå, er det jo en fryd å høre at vikarene svarer bekreftende på alle kontrollspørsmålene sommerpatruljen stiller. Spørsmål som om de har arbeidskontrakt, pauser og lønnsslipp, alle disse grunnleggende tingene, sier Persen.

Ministeren mener også det er åpenbart at en som er ny i arbeidslivet, har større risiko for å bli utnyttet.

– Derfor er det viktig å ha LOs sommerpatrulje som gjør en oppmerksom på de rettighetene man har og eventuelt avdekker om det er noe som må følges opp, sier hun.

Fokus på arbeidskontrakter

Sommerpatruljen opplyser at de under pandemien kunne registrere en økning i brudd på arbeidsmiljøloven fra 39,9 prosent i 2019 til 45,8 prosent i 2021. LO er spesielt bekymret for at det er de yngste under 18 år som er særlig utsatt. I denne gruppen opplevde hele 58,3 prosent brudd på lovverket.

I år kommer LOs sommerpatrulje til å være spesielt opptatt av at arbeidskontrakter er på plass.

– Det er noen grunnleggende rettigheter en har som arbeidstaker. Et eksempel er arbeidskontrakt, da at en har et avklart arbeidsforhold. Det er også viktig at en får opplæring, slik at man er trygg på de arbeidsoppgavene man skal gjøre. At en får vaktliste i tide, pause når man skal ha det, sier ungdomsrådsgiver Sindre Hornnes i LO.

Videre sier han at næringene landbruk, samt hotell- og restaurantbransjen går igjen når det kommer til brudd på spillereglene i arbeidslivet.

– På dette hotellet var det derimot bra, ingen brudd. Det er veldig fint, og det er det vi ønsker, legger han til.

Forvirring rundt verneombud

Blant de vanligste utfordringene for unge i arbeidslivet er forvirring rundt verneombud, ifølge Hornnes.

– Noen vikarer får ikke vite hvem som har den rollen. Det er viktig å vite, slik at man vet hvordan man skal håndtere en situasjon som ikke er som den skal være. Brudd rundt vaktlister, ikke tilstrekkelig opplæring, samt manglende overtidsbetaling går også igjen, sier han.

Når LOs sommerpatrulje først får vite om utfordringer. ønsker de å løse floken på et lavest mulig nivå.

– Så dersom sommervikaren ønsker at vi skal gi en tilbakemelding til arbeidsgiver, så gjør vi det. Samtidig opplever vi at veldig mange arbeidsgivere også ønsker at de ansatte skal ha det fint. Så da er de villige til å ta tak i det de opplever er feil, sier Hornnes.

Powered by Labrador CMS