Helsevesenet er blant de viktigste utfordringene Norge har framover, ifølge en undersøkelse. 

Foto
Gorm Kallestad / NTB
 
 

 

Mange bekymret for bemanning i helsetjenestene

Publisert: 7. april 2022 kl 14.51
Oppdatert: 7. april 2022 kl 14.51

Oppgaver i helsetjenesten anses fortsatt å være blant de største utfordringene i Norge, viser Helsepolitisk barometer 2022 fra Kantar, som ble lagt fram torsdag.

Dette var den viktigste saken da undersøkelsen ble gjort i januar. 56 prosent av de spurte svarte da at dette var den viktigste utfordringen, men utover våren har andre saker, som økende sosiale forskjeller og klimaendringer, tatt over. Det er imidlertid lite som skiller toppsakene, går det fram av undersøkelsen.

Personell

Når det gjelder politiske prioriteringene innen helsepolitikken, er det mange som er opptatt av helsepersonell. På spørsmål om hva regjeringen bør prioritere i helsepolitikken, er dette de tre punktene flest oppgir:

Tilstrekkelig helsepersonell med riktig kompetanse (49 prosent)

Tilbud innen psykisk helse og rusbehandling (18 prosent)

Fornye, forenkle og forbedre helsetjenesten (9 prosent)

Saken fortsetter under annonsen

Mer positive til private

Synet på om helsetjenesten er den viktigste utfordringen framover, varierer mellom landsdelene. Størst er oppslutningen blant folk som sogner til Helse nord og Helse Midt-Norge.

Det er også ansett som viktigere blant eldre enn yngre. I gruppen over 60 år ligger saken øverst på prioriteringslisten, mens det er den tredje viktigste saken i gruppen 30-44 år.

Befolkningen er også blitt mer positivt innstilt til private aktører, ifølge undersøkelsen. Halvparten av de spurte ser det som positivt at det er mulig å kjøpe private tjenester. 21 prosent svarer at de er blitt mer positive den siste tiden.