Arbeidsliv

Når må vi levere oppsigelsen for å si opp en ansatt i prøveperioden?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Vi har en arbeidstaker som fremdeles er i prøvetid. Vedkommende gjør veldig mange feil og han blir ikke bedre selv om vi har gitt ham mye opplæring.

Vi vurderer derfor å si ham opp. Prøvetiden nærmer seg slutten, og vi lurer på når oppsigelsen senest må være kommet frem for at den skal være gitt innen utløpet av prøvetidperioden?

Arbeidstaker har også vært sammenhengende syk i tre uker tidligere i år. Har det noen betydning?

Svar: Prøvetid kan avtales for en tidsbegrenset periode på inntil seks måneder, se arbeidsmiljøloven § 15-6 tredje ledd. Oppsigelse i prøvetid må gis "innen utløpet av den avtalte prøvetiden".

Ordlyden "innen" gir ikke et klart svar på nøyaktig hvilken dag som vil regnes som siste dag i prøvetiden. Høyesterett har slått fast at en oppsigelse gitt på dagen det har gått seks måneder regnet fra første arbeidsdag, er innenfor.

Dersom arbeidstakerenfor eksempel er ansatt 10. mai 2022, må oppsigelsen være gitt senest 10. november 2022 for at man skal anse oppsigelsen som gitt innen prøvetiden. Det er altså ikke et krav om at oppsigelsen må være gitt dagen før.

Merk likevel at for statsansatte etter statsansatteloven gjelder prøvetiden fra og med arbeidstakers tiltredelse, til og med dagen før samme dato i den sjette måneden etter tiltredelsen. Her er det altså et krav om at oppsigelsen må være gitt dagen før, for å være anses som en oppsigelse gitt i prøvetid.

Arbeidsmiljøloven § 15-6 fjerde ledd regulerer tilfellene hvor den ansatte har hatt fravær fra jobb i prøvetiden, for eksempel på grunn av sykdom. Loven sier her at arbeidsgiver kan forlenge prøvetiden dersom arbeidstaker har hatt fravær i prøvetiden.

Prøvetiden kan forlenges med en periode som tilsvarer lengden av fraværet. Dersom den ansatte har vært syk i tre uker i prøvetiden, har dere som arbeidsgiver rett til å forlenge prøvetiden til den ansatte med ytterligere tre uker.

Merk at dere likevel ikke har en plikt til å gjøre dette. Svaret på ditt spørsmål er altså at det ikke har noen betydning for prøvetidens lengde at den ansatte har vært syk tre uker i løpet av prøvetiden, med mindre dere velger å forlenge den ansattes prøvetid, noe dere ikke har plikt til

Merk at forlengelse av prøvetiden kun kan skje dersom arbeidstaker ved ansettelsen ble skriftlig orientert om adgangen til forlengelse ved fravær. I tillegg må dere gi skriftlig beskjed til den ansatte innen utløpet av prøvetiden om at dere kommer til å forlenge denne.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS