Arbeidsliv

Sjefen har gitt klar beskjed om at jeg ikke skal komme tilbake på jobb. Har jeg fått sparken?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg har i flere år hatt den samme jobben, og jeg trives i utgangspunktet veldig godt med den.

For en stund siden fikk jeg imidlertid en ny leder, og han har ikke behandlet meg noe fint. Sist uke toppet det seg da han ga meg beskjed om å forlate arbeidet, helt uten grunn og foranledning.

Jeg ble irritert og forvirret, men dro da fra arbeidet slik jeg fikk beskjed om. Samme kveld fikk jeg en telefon fra ham med klar beskjed om å ikke komme tilbake.

Situasjonen er veldig fortvilende, og for meg føles det som å ha fått sparken. Hvordan skal jeg forholde meg til dette?

Svar: Dersom din leder sender deg bort fra arbeidet, og samtidig gir beskjed om at du ikke skal returnere til arbeidet, vil dette kunne anses som en "de facto" avskjed eller oppsigelse.

Dersom lederens beskjed kan karakteriseres som en avskjed eller oppsigelse, er det klart at arbeidsmiljølovens regler ikke er fulgt i dette tilfellet. Oppsigelsen vil da være urettmessig.

For at beskjed skal anses som en urettmessig avskjed eller oppsigelse, må adferden tilsi at arbeidsgiver har inntatt et standpunkt om at du skal fratre fra din stilling. Hvorvidt slik adferd foreligger i dette tilfellet, må avgjøres etter en konkret helhetsvurdering.

I forbindelse med denne helhetsvurderingen, følger det av rettspraksis at det er en relativt høy terskel for å konstatere at det er skjedd en oppsigelse gjennom handling fra arbeidsgiver.

Det er ikke tilstrekkelig at arbeidsgiver gir uttrykk for at det er ønskelig at arbeidstakeren fratrer, eller varsler at arbeidstaker vil motta en oppsigelse.

Det foreligger heller ikke nødvendigvis en faktisk oppsigelse selv om arbeidsgiver misligholder sine plikter i arbeidsforholdet. Arbeidsgiver må ha fortatt seg noe konkret som tilsier at du i realiteten har blitt sagt opp.

Dersom du fysisk utestenges fra arbeidsstedet vil dette raskt anses som en de facto oppsigelse av deg. Det samme gjelder dersom arbeidsgiver holder deg borte fra arbeidet ved å frata deg nøkler eller deaktivere adgangskortet ditt.

Det er per nå ikke opplyst at lederen din har gått så langt, men fysisk utestengelse er heller ikke et absolutt krav. Også annen adferd som indikerer at du ikke er velkommen på arbeidsstedet kan tilsi at du i realiteten har blitt sagt opp.

I forlengelse av dette er kommunikasjonen mellom dere helt sentral. Når din leder gir beskjed om at du ikke er velkommen tilbake til arbeidsstedet, er dette en konkret handling som tydelig indikerer at du reelt sett har blitt sagt opp.

For din del er det derfor viktig å forsøke å dokumentere det som har skjedd, og eventuelt undersøke hvor reell denne beskjeden er. Grunnen til at det er viktig å sikre seg bevis i en slik situasjoner er at arbeidstakeren selv må kunne bevise at en oppsigelse de facto har funnet sted.

For å sikre dette kan du for eksempel ta kontakt og etterspørre en skriftlig bekreftelse av telefonsamtalen dere hadde.

Dersom lederen ikke ønsker å bekrefte samtalen skriftlig, men likevel ikke lar deg komme på jobb, kan det være nødvendig å sende en skriftlig oppsummering av din oppfatning av situasjonen, og be om lederens skriftlige tilbakemelding på dette og eventuelt be om et møte.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS