Foto

Forhandlingsleder for Unio Kommune, Utdanningsforbundets Steffen Handal, er ikke fornøyd med resultatet av lønnsforhandlingene, selv om resten av Unio og nesten hele LO Kommune sier ja. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

Storstreik avverget i kommunene

Publisert: 24. mai 2022 kl 14.33
Oppdatert: 24. mai 2022 kl 14.55

Det er enighet i lønnsoppgjøret i kommunesektoren.

– Vi mener dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget, sier LOs forhandlingsleder og leder i Fagforbundet, Mette Nord, i en kommentar.

Den krevende meklingen i kommuneoppgjøret ble avsluttet tirsdag klokka 13.20, over 13 timer på overtid. Resultatet satt langt inne for LO Kommunes forbund.

Fem av seks LO-forbundene godtok meklingsresultatet, mens det siste – Skolenes Landsforbund – forkastet det anbefalte forslaget. 

Også i Unio kommune ble resultatet godkjent, men representantene for lærerne i Utdanningsforbundet stemte «blankt». Det betyr at faren for lærerstreik er stor.

– Skissen slår veldig ulikt ut for Unios medlemsorganisasjoner, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Ramme på 3,84

Saken fortsetter under annonsen

LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord mener likevel at LO-forbundene har fått gjennomslag for de viktigste kravene de hadde da lønnsoppgjøret startet.  

Partene har blitt enige om tarifftillegg som innebærer en ramme på 3,84 prosent.

– Gjennom meklingen er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft, og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren. Vi mener dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget, sier LO Kommunes leder, Mette Nord.  

Avtalen innebærer at alle ansatte i kommunal sektor er sikret et tillegg i årslønna på mellom 12.000 og 16.800 kroner. Spesielt blir det gitt et løft for ansatte med kort ansiennitet, der satsene blir hevet ytterligere. 

Den nye avtalen omfatter også:

  • Økt godtgjøring for turnusarbeid helg, kveld og natt. Dette gjennomføres fra 1. januar 2023.

  • Ekstra kronetillegg på mellom 4.500 og 7.000 kroner til utvalgte stillingsgrupper med lang ansiennitet, hovedsakelig lærere. Dette gjennomføres fra 1. januar 2023.

  • Høyere startlønn for nyutdannede arbeidstakere med fag- eller høyskoleutdanning. All arbeidserfaring vil inngå i ansienniteten. Derfor fjernes de to laveste trinnene, og startlønnen blir det som i dag tilsvarer fire års ansiennitet. Dette kan samlede tillegg opp til 36.000 kroner. Dette er viktig for kommunenes rekruttering av attraktiv arbeidskraft.

  • Nyutdannede lærere og andre med fem års utdanning får med denne avtalen en startlønn på minst 563.800 kroner.

  • Nyutdannede sykepleiere, og andre med tre års utdanning får med denne avtalen en startlønn på minst 459.100 kroner.

Unio delt

Saken fortsetter under annonsen

– Resultatet slår veldig forskjellig ut for Unios medlemsorganisasjoner. Den skissen som ble fremlagt var akseptabel for andre Unio-forbund.  Jeg har respekt for at andre av Unios medlemsorganisasjoner har valgt å akseptere. Samtidig må jeg konstatere at KS aktivt presser fram en unødvendig konflikt med lærerne, sier Steffen Handal, i Unio kommune.

Norsk sykepleierforbund var blant de som sa ja til skissen.

–  Vi sikret viktige gjennomslag for våre medlemmer når det gjelder ramme og profil. Vi fikk også viktig gjennomslag for å gjøre om ubekvemstillegget fra kroner til prosent, sier Silje Naustvik, nestleder i Unios forhandlingsutvalg.

Mette Nord i LO legger vekt på at avtalen er i tråd med frontfagsmodellen. Hun sier at rammen i kommuneoppgjøret er høyere enn rammen i årets frontfagsoppgjør, fordi avtalen tar inn etterslep fra lønnsoppgjøret i fjor. Da kom kommuneansatte dårligere ut enn ansatte i industrien. 

Fellesorganisasjonen (FO), som organiserer blant annet sosialarbeidere og ansatte i barnevernet, Nav og kommunale helse- og omsorgstjenester, er også fornøyde. Forbundsleder Mimmi Kvisvik mener resultatet kan bidra til å rekruttere flere sosialarbeidere.

– Lønnstillegget for medlemmene våre blir på mellom 14.700 og 16.800 kroner. Det har mye å si, sier forbundsleder Kvisvik. Hun understreker at det ikke er kommet av seg selv.

– Det har vært en svært tøff mekling. Vi har fått en ramme på 3,84 prosent, som er noe mer enn frontfaget og en del mer enn forventet prisstigning. Med tanke på dagens situasjon i Europa er vi godt fornøyd med resultatet, sier Mimmi Kvisvik.

Saken fortsetter under annonsen

Resultatet slår veldig forskjellig ut for Unios medlemsorganisasjoner

KS fornøyd

− KS strakk seg så langt det er forsvarlig, og er glad for at LO, Unio, YS og Akademikerne anbefaler Riksmeklerens forslag til løsning. Resultatet bidrar til at kommunene fortsatt kan tilby gode tjenester, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

− Dette har vært en ekstremt krevende mekling, med høye og svært ulike krav fra arbeidstakerorganisasjonene. Vi mener partene i fellesskap har klart å ivareta viktige krav fra alle partene, og har blant annet fått på plass både økte tillegg for kvelds- og helgearbeid, og ekstra kronetillegg for noen stillingsgrupper med lang utdanning, hovedsakelig lærere. Jeg er svært fornøyd med at konstruktiv mekling har ført til en løsning som er anbefalt av alle, sier Gangsø.

Også YS og Akademikerne sier at de er fornøyd med resultatet.