Arbeidsliv

Stortinget og en rekke politikere får varsel om skattesmell: – Det er veldig alvorlig

Stortinget skylder snaut 1,4 millioner kroner i arbeidsgiveravgift etter pendlerboligsakene, varsler Skatteetaten. 28 politikere får trolig skattesmell.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets administrasjon har fått varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020.

Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver. Stortinget har frist til 15. august med å svare på varselet fra Skatteetaten.

Gjennomgangen startet etter flere avsløringer i mediene om feil bruk av pendlerbolig for landets politikere.

– Vi har fått varselet fra Skatteetaten og tar det på største alvor. Jeg kommer til å be om et møte med de parlamentariske ledere så fort som mulig denne uka for å snakke om innholdet i varselet, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

– Det er veldig alvorlig for Stortinget som institusjon, men det er også alvorlig for enkeltpersonene, sier Gharahkhani.

Det er også sendt varsel direkte til hver enkelt tidligere og nåværende stortingsrepresentant som får en skattesmell. Den informasjonen er sladdet i varselet Stortinget har offentliggjort. Det begrunnes med at det er taushetsbelagte opplysninger.

Stor skattesmell for politikere

Skatteetaten skriver at 213 stortingsrepresentanter er blitt kontrollert. To av disse er døde, og saken henlegges dermed. I 183 av tilfellene konkluderer Skatteetaten med at vilkårene for å få skattefri pendlerbolig er oppfylt.

Det ligger dermed an til at 28 politikere vil få en skattesmell. Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) er ikke blant dem, sier hennes advokat John Christian Elden til Aftenposten.

– Skattemyndighetene har gått gjennom alle pendlerspørsmålene hennes og konkludert med at hun har opptrådt helt korrekt og ikke fått noen skatteendringer. Saken er avsluttet fra skattemyndighetene, sier Elden.

Hansen måtte gå av som stortingspresident da det ble avslørt at hun hadde pendlerbolig samtidig som hun eide bolig sammen med mannen sin på Ski. Først i 2017 meldte hun flytting til Ski og sa opp pendlerleiligheten.

Skatteetatens gjennomgang gjelder for årene 2017 til 2020.

Skatteetaten vil gi skattesmell til representanter som ikke er blitt riktig beskattet for tildelt pendlerbolig eller som har fått pendlerbolig vedkommende ikke hadde krav på.

Dagbladet skriver at skattesmellene blir store, i enkelte tilfeller på sekssifrede beløp.

Store konsekvenser

Pendlerboligsakene har fått store konsekvenser, og Oslo-politiet har blant annet startet etterforskning. Avsløringene førte til at Kjell Ingolf Ropstad gikk av som statsråd og KrF-leder.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik trakk seg som både nestleder i partiet og arbeidsminister da en pendlerboligsak fra 2006. Denne saken er foreldet og ikke en del av Skatteetatens kontroll.

Riksrevisjonen har varslet at de vil gjennomgå pendlerboligsakene. Stortingets administrasjon skal også gå gjennom alle enkeltsaker om mulige brudd på reglene. Stortinget har i tillegg satt ned et eksternt utvalg som skal gjennomgå regler, retningslinjer og praksis.

Powered by Labrador CMS