Arbeidsliv

Undersøkelse: Deltidsarbeid er en bremsekloss for likestilling og opprettholder ulikhet

– Deltidsarbeid har store ringvirkninger for folks liv. Det gir lavere lønn og pensjon, mindre trygghet for arbeidstid og lønn neste måned enn heltidsarbeid, sier Agenda-rådgiver Trine Østereng.

Publisert Sist oppdatert

I en ny undersøkelse gjennomført av Tankesmien Agenda på vegne av Handel og Kontor Norge, kommer det frem at deltidsarbeid er en bremsekloss for likestilling, og opprettholder ulikheter i samfunnet.

900 har svart på undersøkelsen og mange av de jobber i varehandelen.

Undersøkelsen viser at 45 av HKs medlemmer jobber deltid. Blant disse har nærmere halvparten av de sagt at de ikke har valgt dette selv.

– Deltidsarbeid har store ringvirkninger for folks liv. Det gir lavere lønn og pensjon, mindre trygghet for arbeidstid og lønn neste måned enn heltidsarbeid.

– Det blir også vanskeligere å søke boliglån og utvikle seg på jobb, sier rådgiver i Tankesmien Agenda og forfatter av Agenda-notatet «Fra deltidsfelle til heiltidskultur», Trine Østereng.

Svare i undersøkinga underbygg dette. På spørsmål om hvilke konsekvenser HKs medlemmer vektlegg rundt det å jobbe deltid ligger godt over 60 prosent vekt på at det er dårlig for inntekt og dårlig for pensjonsopptjening.

Et likestillingsproblem

Det er langt flere kvinner enn menn som jobber deltid, viser resultatene fra undersøkelsen. Halvparten av kvinnene jobber deltid, mens 27 prosent av mennene som svarer på undersøkelsen gjør det samme.

Undersøkelsen viser også at 4 av 5 av de som jobber deltid, men seier de ikke har valgt dette selv, er kvinner.

– Som kvinne er det dobbelt så stor sjanse for at du jobber deltid sammenlignet med menn. Vi vet at deltid bidrar til å opprettholde kjønnsforskjellene i arbeidslivet. For det er i de delene av varehandelen som er dominert av kvinner at vi finner flest deltidsansatte, sier forbundsleder i Handel og Kontor Norge, Christopher Beckham.

Arbeidsgiver har et særlig stort ansvar

– Vår undersøkelse viser at mange flere kunne ha jobbet heltid om det ble lagt til rette for. Her har arbeidsgiver et særlig stort ansvar, understreker Østereng.

I notatet er det en rekke forslag for å øke omfanget av heiltid i samfunnet. Det handler om å innføre lovforslaget fra regjeringen om å ha heiltid som norm i arbeidslivet, men også å etablere mer varige strukturer for å legge til rette for heiltid på arbeidsplassene.

Powered by Labrador CMS