Arbeidsliv

Å ha gode ledere er viktigere for unge kvinner enn unge menn

Gode kolleger og godt arbeidsmiljø står fortsatt sterkt, men de unge talentene oppgir at god lønn har blitt viktigere for dem, viser årets YPAI-kartlegging.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen Young Professional Attraction Index (YPAI) fra Academic Work kartlegger hva som er viktig for unge i arbeidslivet.

Kampen om unge talenter er hard og hva som skal til for å tiltrekke seg de beste er i endring, ifølge Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work:

– Pandemi, krig og økonomisk usikkerhet gjør nok at mange søker seg mot det trygge. Unge talenter vil, som før, ha et godt arbeidsmiljø, men vi har aldri før sett jobbtrygghet og stabil drift på topplista, sier Furulund i en pressemelding.

Lønn viktigere etter pandemien

De unge rangerer gode kolleger og et godt arbeidsmiljø på topp og lønn og insentiver på andre plass.

– Lønn var i flere år lenger ned på lista, men klatret i fjor opp til andre plass, der det også er i år. Det rimer med ønsket om stabilitet og trygghet etter at mange opplevde permisjon og usikkerhet under pandemien, mener Furulund.

Etter lønn følger karriere- og utviklingsmuligheter, arbeidsoppgavenes karakter og utforming, gode ledere og godt lederskap, samt arbeidssted (geografisk plassering). Helt nytt på lista er jobbtrygghet og stabil drift.

En gruppe er mer opptatt av penger enn de andre: Unge med studiebakgrunn innen økonomi, finans og forretning skiller seg ut ved å rangere lønn øverst på lista.

De med studiebakgrunn innen IT er på sin side mer opptatt av fleksibilitet og balanse mellom arbeid og fritid enn øvrige grupper, og rangerer dette på tredjeplass.

Å ha gode ledere er viktigere for unge kvinner enn for unge menn. Kvinnene rangerer dette på tredjeplass, viser undersøkelsen. Menn er på sin side mer opptatt av fleksibilitet og balanse mellom arbeid og fritid og rangerer dette på femteplass.

Undersøkelsen ble i 2022 besvart av cirka 1800 personer i Norge, som enten er under utdanning, nyutdannet eller er inntil fem år inn i sin karriere.

Hva er viktigst for deg når du velger en arbeidsgiver?

1. Gode kolleger og godt arbeidsmiljø

2. Lønn og insentiver

3. Karriere- og utviklingsmuligheter

4. Arbeidsoppgavenes karakter og utforming

5. Gode ledere og godt lederskap

6. Arbeidssted (geografisk plassering)

7. Jobbtrygghet/stabil drift

8. Fleksibilitet og work-life balance

9. Likestilling, mangfold og bærekraft

10. Innovasjon

Powered by Labrador CMS