Arbeidsliv

Viktige lovendringer som ledelsen bør kjenne til

Like før Norge tok fellesferie, ble flere lover på arbeidsrettsfeltet endret. Og fortsatt gjelder enkelte «koronaregler» som arbeidsgiverne bør være oppmerksomme på.

Publisert Sist oppdatert

Det er blitt foretatt endringer i forskriften for hjemmekontor per 1. juli. Det er blitt slutt på midlertidig ansettelse på generelt grunnlag fra samme dato.

I tillegg trådte den nye åpenhetsloven i kraft. Den skal «fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon», som det heter i lovteksten.

I denne sammenheng kan det også være greit å huske at enkelte «koronaregler» videreføres, samtidig som arbeidsgivernes rett til å søke om refusjon av sykepenger ved koronarelatert sykefravær opphører. Her bør det nevnes at Folkehelseinstituttet (FMI) har varslet en mulig oppblomstring av koronapandemien i løpet av høsten.

Therese Høyer Grimstad, fagsjef for individuell arbeidsrett i Finans Norge, har laget en oversikt over endringene som altså gjelder fra 1. juli i år.

Reglene for hjemmekontor

Revidert forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem er nå gjeldende. Endringene omfatter:

  • en tydeliggjøring av når forskriften gjelder.
  • et unntak fra kravet til skriftlig avtale der hjemmearbeid skyldes pålegg eller anbefaling fra myndighetene. Arbeidsgiver kan i slike tilfeller i stedet gi informasjon etter drøftinger med tillitsvalgte.
  • en tydeliggjøring av at krav til det psykososiale arbeidsmiljøet også gjelder når arbeidstakeren jobber hjemmefra.
  • at Arbeidstilsynet gis myndighet til å føre tilsyn med forskriften. Dette innebærer ikke at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn i arbeidstakers hjem, men at tilsyn gjennomføres på annen måte.
  • at de samme reglene for arbeidstid skal gjelde ved hjemmekontor som ved arbeid på arbeidsplassen.

Slutt på midlertidig ansettelse

Bedrifter kan ikke lenger ansette midlertidig på generelt grunnlag etter arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) f). Eksisterende kontrakter kan imidlertid løpe ut tiden.

Formålet med lovendringen er å styrke arbeidstakernes rett til fast ansettelse. Siden 1. juli er adgangen til å ansette midlertidig i all hovedsak begrenset til situasjoner der det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for arbeidskraft, skriver Høyer Grimstad på Finans Norges hjemmesider.

Noen «koronaregler» forlenges

Enkelte «koronaregler» forlenges, særlig for såkalte omsorgsdager. Følgende ordninger videreføres ut 2022.

  • Stengt skole eller barnehage: Skulle skole, barnehagen eller skolefritidsordningen igjen bli stengt på grunn av korona, kan arbeidstaker bruke omsorgsdager for å være hjemme med barnet. En slik lokal stengning skal bekreftes av skolen eller barnehagen og leveres arbeidsgiver.
  • Særlige smittevernhensyn: Ved særlige smittevernhensyn enten hos barnet selv eller hos et familiemedlem barnet bor sammen kan arbeidstaker ha rett på omsorgsdager. At det er snakk om særlige smittevernhensyn, må bekreftes av lege.
  • Foreldre kan overføre dager til hverandre: Omsorgsdager kan overføres fra en omsorgsperson til en annen i perioder der skolen eller barnehagen er stengt på grunn av covid-19. Det er bare hele omsorgsdager som kan overføres, og de kan bare overføres til den andre omsorgspersonen når begge har rett til å bruke omsorgsdager.
  • Omsorgsdager utover dobbel kvote: Foreldrene har dobbelt så mange omsorgsdager i 2022. Også om denne kvoten er brukt opp, gis det rett til omsorgsdager når skolen eller barnehagen er stengt, eller når arbeidstaker kan dokumentere spesielle smittevernhensyn. Men først må den ansatte bruke opp de ordinære omsorgsdagene, understreker advokaten.

Refusjon av sykepenger

Siden 1. juli må arbeidsgiver dekke sykepenger til og med dag 16 - også ved koronarelatert fravær.

Men det vil fortsatt være mulig å søke om refusjon fra dag seks for denne type fravær som skjedde før 1. juli. Fristen for å søke om refusjon av sykepenger er tre måneder.

Powered by Labrador CMS