Kollegaer på bar
Foto

Istock / izusek

Arbeidsplassens beliggenhet | Pendling og nærheten til barer kan påvirke ansattes helse

Publisert: 20. mars 2023 kl 08.23
Oppdatert: 20. mars 2023 kl 08.24

Lest om arbeidsliv. Dette skriver svenske Allt om arbetsmiljö i en artikkel om en studie fra Stressforskningsinstitutet ved Stockholms universitet.

Funnene viser at folk som jobber mer enn 40 timer per uke og pendler over fem timer per uke, er mer tilbøyelige til å være fysisk inaktive. De er også mer disponert for problemer med søvn enn dem har kortere pendlervei.

Et annet funn, som overrasket forskerne, var at det var vanligere at folk hadde et risikofylt drikkemønster når arbeidsplassen lå i et område med høy sosioøkonomisk status.  

Forskerne tror at en mulig forklaring er at det i disse områdene er mange steder som serverer alkohol, og at det i noen yrker er vanligere å ta en drink med kollegaer etter jobb for å feire eller slappe av etter jobb. Her kan både kulturelle normer og signaler fra ledelsen spille inn.

Studien er basert på data fra databasen Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health. Forskerne har brukt data fra 13.000 personer og koblet ulik helserelatert adferd til hvor arbeidsplassen er lokalisert.

Saken fortsetter under annonsen