Arbeidsliv

Forskning viser også at utvidet egenmeldingsrett fungerer godt hvis bedriften har gode ledere, og det er etablert god dialog og et godt tillitsforhold mellom ledere og arbeidstakere.

Bedrifter vil kutte i antall egenmeldinger de ansatte får bruke for å få ned sykefraværet

– Ledere og HR gir uttrykk for at de opplever at arbeidstakerne bruker egenmeldingsdager for mye, sier juridisk rådgiver i Simployer, Karoline Dystebakken.

Publisert Sist oppdatert


Norge har det høyeste sykefraværet på 14 år og bruken av egenmeldinger er rekordhøy. Flere virksomheter sier de vil kutte i antall egenmeldingsdager de ansatte får bruke – i et forsøk på å få ned sykefraværet.

– Vårt inntrykk er at flere virksomheter ønsker å kutte i antall egenmeldingsdager for å få ned sykefraværet, sier juridisk rådgiver i Simployer, Karoline Dystebakken i en pressemelding.

Dystebakken er daglig i kontakt med norske arbeidsgivere og har den siste tiden erfart at flere av dem ønsker å endre praksis for bruk av egenmeldinger i virksomheten. Det kan virke som de opplever å ha mistet kontroll på bruken.

– Ledere og HR gir uttrykk for at de opplever at arbeidstakerne bruker egenmeldingsdager for mye. Noen opplever også at arbeidstakere «sparer» på egenmeldingsdager for så å bruke dem på slutten av året, forteller hun.

– Ingen god løsning

Dystebakken har ingen tro på at færre egenmeldingsdager vil løse problemer med høyt sykefravær.

– Hvis sykefraværet er reelt og nødvendig, vil det uansett komme. I mange tilfeller kan det også føre til lengre fravær enn nødvendig. For eksempel arbeidstaker har brukt opp sine tre dager med egenmelding og ender opp hos legen. De færreste leger vil stille spørsmål ved å skrive ut sykemelding for resten av uka, mens arbeidstakeren kanskje egentlig bare trengte en dag til hjemme, sier hun.

– Dersom arbeidsgiver mener egenmeldinger brukes uten at arbeidstakeren er arbeidsufør på grunn av sykdom eller skade, må de ta tak i det, sier hun. Det handler om personaloppfølging. Kjenne sine medarbeidere og følge opp, ikke bare arbeidsprestasjon, men også fravær.

I Bergen har helsebyrådet tatt til orde for å lovfeste 16 dagers egenmelding. Hennes erfaring fra IA-arbeidet er at det er fåtall arbeidstakere som misbruker egenmeldingsordningen.

– Hvis det er det den enkelte leder mistenker så må man ta det opp. Det handler om tydelige ledere. Mange virksomheter er redd for det skal oppfattes som mangel på tillitt. Men man må ta opp det man syns skurrer og følge opp der man skal. Å kutte egenmeldingsdager vil i alle fall i seg selv kunne oppfattes som mangel på tillit, sier Dystebakken.

Forskning viser også at utvidet egenmeldingsrett fungerer godt hvis bedriften har gode ledere, og det er etablert god dialog og et godt tillitsforhold mellom ledere og arbeidstakere.

Sykefravær på agendaen

Istedenfor å kutte i antall egenmeldingsdager, mener Dystebakken at fokuset må ligge på å sette sykefravær på agendaen.

– For å få ned sykefraværet må det faktisk arbeides med i virksomheten. Vi må ha arbeidstakere som har kompetanse og ledere som har kompetanse og følger opp. Sykefravær må rett og slett settes på agendaen, i det enkelte fraværstilfelle og utenom konkrete fravær, sier hun.

Til virksomheter som vurderer å kutte i egenmeldingsordningen vil Karoline Dystebakken si:

  • Tenk godt igjennom om det er løsningen.

  • Har du oversikt over faktorer som kan øke risikoen for sykefravær hos dere?

  • Hvilke andre tiltak har du vurdert?

  • Hvordan settes sykefravær på agendaen hos dere?

– I bunn ligger en forutsetning om at ingen ønsker å ha mer sykefravær enn nødvendig, et ønske om å være i arbeid. Hvis du tviler på om det er slik hos deg, så må du ta tak i det. Det er ikke bare en plikt, men også veldig lurt, sier hun.

Powered by Labrador CMS