Arbeidsliv

Vi har en deltidsansatt som kun har jobbet tre vakter hos oss, og som nå har blitt sykemeldt.

Har en ansatt som kun har jobbet tre vakter hos oss rett til sykepenger?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Vi har en deltidsansatt som kun har jobbet tre vakter hos oss, og som nå har blitt sykemeldt.

Ifølge folketrygdloven ser vi at den ansatte, for å ha rett til sykepenger, må ha vært i arbeid i minst fire uker før vedkommende blir arbeidsufør. Hvordan beregnes denne fireukersperioden?

Svar: Etter folketrygdloven kapittel 8 må den ansatte ha vært i arbeid i minst fire uker for å få rett til sykepenger fra NAV (§ 8-2), og videre vært ansatt hos arbeidsgiveren i minst fire uker for å få rett til sykepenger fra arbeidsgiveren (§ 8-18). Denne fireukersperioden benevnes gjerne som opptjeningsperioden.

Opptjeningsperioden er på fire hele uker, det vil si 28 dager, og begynner å løpe fra det tidspunkt lønn beregnes. For å få rett til sykepenger må den ansatte ha oppfylt sin arbeidsplikt etter arbeidsavtalen i hele denne perioden.

Det er likevel ikke et krav at den ansatte faktisk arbeider alle arbeidsdagene i opptjeningsperioden. For deres tilfelle, med en deltidsansatt, vil opptjeningsperioden være oppfylt når den ansatte har oppfylt arbeidsavtalen i et tidsrom på fire uker. Dersom den ansatte for eksempel arbeider deltid én dag i uken, vil opptjeningsperioden være oppfylt med fire dagers arbeid så lenge arbeidsforholdet har vart i minst fire uker.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS