Arbeidsliv

Kan dere redegjøre litt generelt for uttaksvilkårene for avtalefestet pensjon i det private?

Hva betyr uttaksvilkårene for avtalefestet pensjon i det private?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Kan dere redegjøre litt generelt for uttaksvilkårene for avtalefestet pensjon i det private? Her er litt bakgrunnsinformasjon:

Jeg fyller 56 år til neste år, og har fått et jobbtilbud som jeg vurderer å godta. Både bedriften jeg jobber i nå og bedriften som har gitt meg jobbtilbud, er private og bundet av tariffavtale.

Svar: Dersom bedriften er bundet av en tariffavtale med AFP-bilag, forpliktes bedriften til å være tilsluttet AFP-ordningen. Den private AFP-ordningen reguleres av AFP-tilskottsloven og Fellesordningen for AFP.

Sistnevnte er en ordning som er opprettet av de største partene i arbeidslivet på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Ordningen med privat avtalefestet pensjon anses generelt som en gunstig ordning, og omfatter alle ansatte som jobber i bedriften med AFP i tariffavtalen.

Ansatte kan, etter søknad om uttak, tidligst ta ut AFP ved fylte 62 år. Tre grunnvilkår må i så fall være oppfylt. Den ansatte må:

  • på uttakstidspunktet ha en inntekt som omregnet til årsinntekt overstiger gjeldende grunnbeløp (G), samt ha hatt en inntekt over gjennomsnittlig grunnbeløp i det foregående året (inntektsvilkåret),

  • på uttakstidspunktet være, og de siste tre årene før dette tidspunktet sammenhengende ha vært, reell arbeidstaker i en bedrift som er omfattet av tariffavtale med AFP-bilag (ansattvilkåret),

  • ved fylte 62 år ha vært ansatt i minst 7 av de siste 9 årene i én eller flere bedrifter som var omfattet av en tariffavtale med AFP-bilag (ansiennitetsvilkåret).

Ansiennitetsperioden løper følgelig fra den ansatte fyller 53 år, og frem til og med dagen før vedkommende 62-årsdag. For ditt tilfelle har perioden allerede løpt i rundt to år, og du må arbeide i en bedrift som er omfattet av en tariffavtale med AFP-bilag frem til du fyller 62 år.

Ansiennitetsvilkåret er absolutt, og kan ikke oppfylles etter fylte 62 år. Videre viser vilkåret at det ikke er til hinder for opptjening av AFP å bytte arbeid, så lenge begge bedrifter er bundet av tariffavtale med AFP-bilag.

Merk at henholdsvis inntekts- og ansattvilkårene må være innfridd på uttakstidspunktet. Dette tidspunktet er ikke nødvendigvis sammenfallende med ansiennitetsvilkåret, da den ansatte selv velger når vedkommende vil søke om uttak av AFP.

Det vil bære for langt av sted å redegjøre nærmere for APF-ordningen og vilkårene for AFP. Mer informasjon om den private AFP-ordningen og utfyllende informasjon om vilkårene finnes blant annet på hjemmesiden til Fellesordningen for AFP, som det kan være fornuftig å ta en nærmere kikk på.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS