Arbeidsliv

Årets lønnsoppgjør kan bli bedre enn ventet, spår Nordea. Men det kan bety høyere renter – og lavere boligpriser.

Økonomer spår høy lønnsvekst – og høyere renter

Årets lønnsoppgjør kan bli bedre enn ventet, tror Nordeas økonomer. Men det kan føre til at Norges Bank jekker opp renta enda et hakk.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi må regne med en ny renteheving i mars. Samtidig tror vi lønnsveksten kan bli noe høyere enn ventet. Derfor tror vi også at styringsrenta ender på 3,25 prosent, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

I dag er styringsrenta på 2,75 prosent.

Onsdag la Nordea fram den siste utgaven av «Nordea Economic Outlook». Økonomien vil bremse opp i år, men det er ingen grunn til svartmaling, mener banken.

– Det er ikke noen alvorlig nedtur vi står overfor, sier Olsen.

Høy aktivitet innen olje og gass vil gjøre at Norge klarer seg bedre enn mange andre land. Strømkrisen ser heller ikke ut til å bli så ille som fryktet, påpeker han.

Nå knyttes det spenning til årets lønnsoppgjør. I fjor endte oppgjøret med en ramme på 3,7 prosent, mens prisveksten ble på 5,9 prosent. Med andre ord en nedgang i reallønna.

– Årets lønnsoppgjør vil trolig gi en lønnsvekst som er høyere enn prisveksten, mener Nordeas økonomer.

De spår også at boligprisene vil falle videre med anslagsvis 5 prosent i år.

– Det er dels fordi dagens prisnivå fortsatt ikke reflekterer de siste rentehevingene fra Norges Bank, og dels fordi vi tror at rentene skal litt videre opp, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS