Arbeidsliv

Er det omorganiseringer på gang, kan det være lurt å følge med. Kanskje kan du tilbys en ny stilling - og med dette også ny lønn?

Slik stiller du mer forberedt enn sjefen i lønnsforhandlinger

­Første råd er å kartlegge hva man egentlig bidrar med i stillingen.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkel på Finn.no gir førsteamanuensis Helene Tronstad Moe ved Høyskolen i Kristiania råd om hvordan man forhandler lønn i nåværende stilling og når man skal starte i ny jobb.

Hennes viktigste tips er å stille forberedt. Det gjør du ved å kartlegge hva du egentlig bidrar med i stilling:

  • Skriv ned hvilke arbeidsoppgaver utfører du på arbeidsplassen.

  • Hvilke ansvarsområder har du?

  • Hvilke resultater har du oppnådd?

  • Hvordan bidrar du til at kollegaene dine oppnår sine resultater?

– Når du har besvart disse 4 punktene, har du et mye bedre utgangspunkt for å kalle inn til en lønnsamtale med sjefen, sier Tronstad Moe.

Ny kompetanse kan bety høyere lønn

Etter å ha vært et år i en stilling, har som oftest arbeidsmengden og ansvaret økt. Dette vil fortsette å øke for hvert år som går.

Man utvikler kompetanse i stillingen og dermed tiltar arbeidsmengden, mengden ansvar, opplæring av kollegaer, bedre resultater.

­– Det du gjorde for fire år siden er bare en brøkdel av det du gjør i dag – men lønna er den samme. Da er det på tide å forhandle, sier hun.

Er det omorganiseringer på gang, kan det være lurt å følge med. Kanskje kan du tilbys en ny stilling - og med dette også ny lønn?

– Her gjelder det å være på ballen, og selge seg litt inn. Vis hva du er god for, oppfordrer Tronstad Moe.

Hvis du har vært et sted i 4-5 år har du kanskje rukket å gå over i en mer senior type stilling. Sjekk om det er muligheter for at du kan bli mellomleder, spesialist eller tilsvarende.

Bytt jobb

Å bytte jobb, er for mange den sikreste måten å gå merkbart opp i lønn. I den prosessen kan det være lurt å tenke over følgende:

1. Hva kan du tilby?

Din verdi vil være avhengig av hvordan du passer inn i virksomheten du skal begynne hos, sier Tronstad Moe.

– Hva kan du bidra med? Du bør ha tenkt over hvor kan du kan bidra med størst verdi. Hvordan kan din erfaring, din kompetanse, ditt nettverk utnyttes - og på hvilke områder.

2. Ikke røp lønnsforventningene dine

Hvis den som skal ansette deg har en begrenset lønnspot, vil de være interessert i forhandler ned lønna di. Vet de i tillegg hva du forventer å tjene, eller hva du tjener i dag, har du dårlige forhandlingskort på hånda.

3. Lønn på kort sikt vs lønn på lang sikt

– Hvis du for eksempel får muligheten til å prøve en ny bransje eller organisasjon, kan det være lurt å tenke langsiktig, råder Tronstad Moe.

– Tenk: Hva kan jeg lære her? Hvilke erfaringer kan jeg samle, som igjen kanskje fører til en annen jobb senere – der jeg kan tjene enda mer? Det kan være verdt å investere i sin egen erfaring. Hvor du kan få mest i lønn akkurat nå er ting. En annen sak er hvor kan du best mulig utvide din kompetanse. I tillegg forsikringsordninger, pensjon og andre ansattgoder, avslutter hun

Bonustips fra jobbeksperten:

1. Vis til konkrete resultater, som referansene dine kan bekrefte.

2. Kjenn din egen kompetanse, og fremhev styrkene dine.

3. De får en pakke med deg! Du kan jo både stimulere arbeidsmiljølet positivt, og på sikt bidra til utvikle kollegaer.

4. Får du et faktisk tilbud, og føler det kan være mer å gå på - prøv deg. Det er lov.

Powered by Labrador CMS