Arbeidsliv

Verdensdagen for kreativitet og innovasjon er en god anledning til å tenke utenfor boksen. Men hvordan gjør du det, på bare tre minutter?

Tenke utenfor boksen: Slik blir du kreativ på 3 minutter

­Tenker du selv at du ikke er kreativ? Alle mennesker er født kreative. Noen trenger kanskje et spark i rompa og noen konkrete verktøy for å utnytte de kreative evnene sine.

Publisert Sist oppdatert

Norge er dårligst i Norden på oversikten over verdens mest innovative land. I Global Innovation Index 2022 kommer Norge på 22. plass. På pallen: Sveits, USA og Sverige.

De selvutnevnte ambassadørene for FNs verdensdag for kreativitet og innovasjon, Anne-Gro Gulla og Håkon Forfod Sønneland mener det er fullt mulig å bestemme seg for å bli kreativ.

– I arbeidslivet er det mye fokus på å gjøre, og mindre på å tenke. Dagene blir spist opp av endeløse møter, og når man åpner lap-topen om kvelden, finnes det lite tid og ork til å tenke nytt, sier Gulla i en pressemelding fra FN.

– Uten kreativitet, får vi ingen nyskapning. Og da står arbeidsplasser og hele økonomien i fare, sier Forfod Sønneland og fortsetter:

– Det er mange som sier «Jeg er ikke kreativ». Men det er klart du er kreativ. Alle mennesker er født kreative. Så er det kanskje mange som trenger å få et spark i rumpa, og noen konkrete verktøy, for å utnytte de kreative evnene sine.

Økonomisk driver

Håkon Forfod Sønneland. Foto YANN BOURGARAN

De to ambassadørene har aldri møtt hverandre, men brenner begge for temaet. Da en felles bekjent mente de burde ta en digital kaffe sammen, fant de ut at det ikke er noen sentral feiring av FNs verdensdag for kreativitet og innovasjon.

De bestemte de seg for å ta tak i det selv. Gulla er markedsfører, konsulent og forfatter. Forfod Sønneland er forfatter, idékunstner og foredragsholder.

– Kreativitet driver både økonomisk vekst og lykke, sier Gulla.

Her er deres oppskriften for å tenke utenfor boksen:

1) Stopp opp og still spørsmål.

2) Bruk et kreativt verktøy for å skape mange ideer på 3 minutter.

3) Gjennomfør!

For eksempel:

1) Hvordan kan du gjøre dagen bedre for en annen på jobben i morgen?

2) Et kreativt verktøy kan være å assosiere fritt ut fra noen ord. For eksempel: «Vann» og «Rød».

Snu timeglasset. Skriv ned ideer, og blås i om de er dårlige.

«Jeg kan servere et glass isvann til Berit.»

«Jeg kan bestemme meg for å stå ved vanndispenseren i fem minutter og gi et kompliment til alle som kommer forbi».

«Jeg kan tilby meg å hente barna til Jens i barnehagen med den røde bilen min».

«Jeg kan overraske med å servere jordbær».

«Jeg kan chartre et Norwegian-fly og ta med alle på inspirasjonstur til Madrid.».

3) Avslutt når sanden er rent ned i timeglasset. Velg én idé, og gjennomfør.

Vips, så har du tenkt nye tanker.

– Å tenke utenfor boksen handler ikke bare om å få store, revolusjonerende ideer, det handler like mye om å gjøre ting litt bedre og smartere enn i dag», sier Forfod Sønneland.

4 påstander om kreativitet:

Anne Gro Gulla. Foto GLENN RØKEBERG

1. Vi trenger nye ideer, men har ikke tid til å tenke

I store organisasjoner, som Gulla kjenner godt, er det mye fokus på å gjøre – og ikke like mye på å tenke. Dagene blir spist opp av endeløse møter og når man åpner laptopen på kvelden, finnes det kanskje litt tid og ork til å tenke nytt.

2. Kreativitet krever mot

Man må pleie sin kreative muskel. Det handler om mot. Det handler om å høre på den indre stemmer som ønsker å kreere noe. Man må drepe den lille djevelen som skulderen som hvisker at ‘du ikke er bra nok, ikke flink nok, ikke kan nok.’ Vi har alle en 'devil on the shoulder'.

3. Du kan skape rom for kreativitet på jobben

Nye ideer er som små babyer; man ser ikke det store potensialet med blotte øyet. Derfor er det så viktig å si ‘Ja, og’ .... og ikke ‘Ja, men..’. « » Man må behandle nye ideer med nysgjerrighet, ikke kritikk. En kollega fra Coca Cola i Atlanta sa en gang til Gulla: Listen carefully, opportunities sometimes knocks softly. Håkon har spilt teatersport, der hele grunnprinsippet er å si «Ja, og…» for å drive scenen videre.

4. Det finnes en oppskrift på lykke

Det finnes en oppskrift på lykke, og det er å utvikle alle sine potensialer. Astrologene forklarer dette med at hvert hus – alle 12 zodiac’er– bør utviklet og trenes i samspill.

– Jeg er helt overbevist om at mennesker blir lykkeligere hvis de våger å skape, ta ut sitt kreative potensiale, finne ut hva som gjør at de er i FLOW», sier Gulla.

Powered by Labrador CMS