Torgeir Lande

Klar for rekordbesøk i sommer

Publisert: 12. juni 2021 kl 09.00
Oppdatert: 14. juni 2021 kl 08.51

Det er stor etterspørsel etter overnatting og turtips i disse dager, forteller rådgiver i Norges Fjellstyresamband, Torgeir Lande.

– Som i 2020 opplever vi at mange er på jakt etter noen dager i fjellet i løpet av sommeren eller høsten. Mange ønsker å bli på en hytte i noen dager og gjerne ta noen toppturer, ro eller padle samt fiske litt, forteller han.

På de litt over 200 statsallmenningene i Sør-Norge har fjellstyrene mange hytter som står åpne eller som det er mulig å leie for en billig penge. Over 330 hytter kan man booke, mange av dem på www.inatur.no. Med flere av hyttene følger det båt og kanskje også garn. Man må imidlertid kjøpe fiskekort i tillegg, men også dette kan enkelt løses på nettsiden.

Gausdal fjellstyre har 14 åpne hytter og 9 utleiehytter tilgjengelig i storslått natur. Fjelloppsyn Even Røhnebæk opplyser at det fremdeles er noe ledig i sommer, men de venter storinnrykk av glade friluftsfolk. “Nå er alle veiene inn i statsallmenningen snart åpne og vi tror det kan bli bra besøk hos oss”, avslutter Røhnebæk.

På Hardangervidda har også fjellstyrene noen utleiehytter, men her er det også mange spektakulære og flotte steinbuer som står åpne for fjellvandrere og fiskere. Spesielt mange av disse finner man hos Øvre Numedal fjellstyre. Hardangervidda er kjent for gode fiskemulighter. For å gjøre det enkelt for deg har fjellstyrene her samlet sine tilbud i to fiskekort, et for vestvidda og et for østvidda.

Også i Trøndelag er det mange feriemuligheter. I Snåsa kan du leie båt, kano eller besøke noen av fjellstyrenes 12 hytter. “Noen hytter ligger lett tilgjengelig ved bilvei, men de fleste ligger ved vann lengre inn i fjellet. Gåavstanden til hyttene varierer fra et kvarter til en dags marsj, men stort sett er det greie, merkede stier å følge til hyttene”, opplyser Fjelloppsyn Vidar Formo. “Her er det også rom for å ta lengre turer i flott natur mellom Snåsa og Lierne, i Blåfjella-Skjækerfjella Nasjonalpark”, sier fjelloppsynet med lang fartstid i området. Både Namdalseid og Namsskogan fjellstyre har fremdeles også ledige hytter.

I nasjonalparkriket Gudbrandsdalen kan du besøke fjellstyrehytter og topper i Jotunheimen og Rondane, eller bare luffe rundt med fiskestanga. Et godt tips fra Fjelloppsynet i Lom er fiske på Memurutunga, rett ved stien mellom Gjendebu og Memurubu, en kort avstikker før eller etter turen over Besseggen.

Setesdal-Vesthei, Valdres, Engerdal, Dovrefjell, Forollhogna er andre steder man kan tilbringe ferien i flott natur med rimelige hytter og fiskekort. Fjellstyrene i Norge har samlet de fleste av sine tilbud på www.inatur.no eller www.fjellstyrene.no. Her får du booket båt, kano, hytte og fiskekort rett fra mobilen.


 

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no