Unni Wilhelmsen feirer 25 år som artist med nye utgivelser.
Kai Hansen

Nytt livealbum fra Unni Wilhelmsen

Publisert: 2. oktober 2021 kl 08.00
Oppdatert: 2. oktober 2021 kl 08.00

Med albumet «Unni synger Wilhelmsen» oppsummerer Unni Wilhelmsen sin 25 år lange karriere. Albumet, som kom ut 1. oktober, er en samling med Unnis egne favoritter, innspilt i Ibsenhuset 4 oktober 2020.

Du kan ikke lære ei gammel bikkje nye triks, sies det. Vel, Unni Wilhelmsen er riktignok ingen bikkje, men en av våre fremste artister som etter en karriere på 25 år stadig har evnen til å fornye seg og vise publikum nye sider. I høst kommer jubileumsutgaven av hennes Spellemannprisvinnende debutalbum «To Whom It May Concern», samtidig som hun kroner sin forrykende turnévirksomhet med en storslått jubileumskonsert med celebre gjester og en ny konsertplate.

– Det er ikke mye jeg ikke veit om nordmenn. Jeg kan forskjellen på Narvik og Bergen på en tirsdag, eller forskjellen på klokka sju og halv tolv på en lørdag, sier Unni som har gjennomført oppunder 3000 konserter de siste 25 årene. Hun har spilt og turnert i utallige sammenhenger; alene med gitaren eller med fullt band, i forskjellige duo- og trioformater, og de siste åtte årene også som fast elgitarist med flosshatt i Di Derre. Unni har altså sine ord i behold når hun sier at hun kan håndtere et konsertpublikum.

Hun har mange måter å gjøre det på, men noe av det som kjennetegner henne aller best er hennes glimt i øyet, morsomme anekdoter og smittende humør. Hun kan være stand up-komiker i det ene øyeblikket og følsom singer/songwriter i det neste, uten å blunke presenterer hun coverlåter hun digger – som sikkert kan være overraskende valg for mange – og er det én ting vi kan være sikre på er det at publikum aldri helt vet hva de går til på en Unni Wilhelmsen-konsert. Hun drar alltid en finte man ikke ser komme, får salen til å le – eller gråte – og hun har en solid sangkatalog å ta av.

Gamle låter skinner på nye måter

I anledning jubileet har hun tatt et dypdykk ned i denne velfylte skattkisten av sanger under plakaten «Unni synger Wilhelmsen». Her lar hun dem skinne på nye måter akkompagnert av de superdyktige musikerne Ronny Yttrehus og Reidar Frugård Opdal. Trioformatet passer i det hele tatt Unni godt. Hun har tidligere hatt suksess med i trio med Sol Heilo og Hanne Mari Karlsen, og har også turnert med Sissel Kyrkjebø, Katzenjammer, Henning Kvitnes, Steinar Raknes, og selvsagt Di Derre som hun har vært medlem av siden 2013.

Våren 2022 er hun atter en gang klar med et nytt opplegg når hun skal turnere sammen med Thom Hell.

Annonse

Unnis eventyr begynte i 1996 med utgivelsen av debutplaten som fikk to Spellemannpriser og inneholdt hits som «Won’t Go Near You Again» og «This Means You To Me, Now». Hun fulgte opp suksessen mindre enn et år senere med platen Definitely Me som inneholdt en annen stor publikumsfavoritt, «Anything ‘Bout June». I 2006 overrasket hun med å spille inn sin første plate på norsk, Til meg, som inneholder moderne klassikere som «Natta sola», «Prinsessesangen» og «Fingerbøl».

St. Cecilia Music

Det er totalt utgitt åtte plater med Unnis navn på, og i år kommer den niende som blir hennes andre konsertplate.

I 2016 var hun dessuten med i Hver gang vi møtes, der Ravi, Wenche Myhre, Jørn Hoel, Admiral P, Eva Weel Skram og Henning Kvitnes ga nytt liv til sangene hennes og hun gjengjeldte tjenesten med minneverdige versjoner av sanger som «Laik dæt», «Farmors hus» og «Elsk meg sakte».

Nå skal Unni igjen spille og synge fra scener landet rundt, og i oktober holder hun en helt spesiell jubileumskonsert på Rockefeller i Oslo med tittelen Unni 5.0 synger Wilhelmsen. Den markerer at hun i år også fyller 50 år og at hun i halve livet har vært musiker. Her møter vi noen av Unnis musikalske venner som Jo Nesbø, Thom Hell og Julie Falkevik Tungevåg, og kveldens husband består av Ronny Yttrehus, Reidar Frugård Opdal, Gunnar Augland, Ole Jørn Myklebust og Ronny Johnsen. Det er litt av et stjernelag for en jente fra Grünerløkka som spilte fotball med gutta, hørte Roger Whittaker på foreldrenes stereoanlegg, drømte om å spille piano hun aldri fikk og hadde jobb som kasinocroupier – helt uvitende om hva hun hadde i vente.

I 2021 er Unni Wilhelmsen en av Norges mest elskede artister.

Sporliste for digtal utgivelse av «Unni synger Wilhelmsen» (Innholder fem ekstra låter):

Annonse
01. Anything 'Bout June (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)
02. Rødt hjerte (Tekst: Unni Wilhelmsen/Terje Borg, Musikk: Unni Wilhelmsen)    
03. Lucky (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)
04. The Thread (Tekst & Musikk: Espen Jørgensen)
05. Hurricane's Eye (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)
06. Rain from Blue Skies (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)
07. Prikkedøden (Tekst: Terje Borg, Musikk: Unni Wilhelmsen)
Annonse
08. Sea of Faces (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)      
09. Dusjteksten (Tekst: Terje Borg, Musikk: Unni Wilhelmsen)
10. Peruvian Silver (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)
11. Won't Go Near You Again (Tekst & Musikk: Unni Wilhelmsen)
12. Til meg (Tekst: Terje Borg, Musikk: Unni Wilhelmsen)
13. Siste reis (Tekst: Unni Wilhelmsen/Henning Kvitnes, Musikk: Henning Kvitnes)
14. Forslag til drøm (Tekst: Terje Borg, Musikk: Unni Wilhelmsen)
Annonse
 
Unni Wilhelmsen: Vokal & Gitarer
Ronny Yttrehus: Gitarer, Bass, Kick 
Reidar Frugaard Opdal: Keys & vokal
Tore Gustavsen: Livelyd 
Innspilt live i Ibsenhuset, Skien, 04.10.2020
Tilleggsopptak av vokal på «Prikkedøden» og «Til Meg» pluss gitar på «Won’t Go Near You Again», på Trikkestallen.
Annonse
Innspilling, etterarbeid og miks: Tore Gustavsen. 
Morgan Nicolaysen (Propeller Mastering): Mastering
 

Sporliste for vinylutgivelse av «Unni synger Wilhelmsen»:

Anything 'bout June
Hurricane's Eye
Rain From Blue Skies
Dusjteksten
The Thread
Prikkedøden
Peruvian Silver
Won't Go Near You Again
Til Meg