Signe F. Luksengard

Nytt teater med norsk urpremiere

Publisert: 4. desember 2021 kl 08.00
Oppdatert: 4. desember 2021 kl 14.51

Nyetablerte Østfold Internasjonale Teater i Fredrikstad hadde nylig urpremiere på Monica Isakstuens «Vi er krigere»

– Et fellestrekk for de dramatikerne som blir virkelig store, er at de evner å skrive om noe som angår oss alle. Det gjør Monica, sier teatersjef ved Østfold Internasjonale Teater, Thomas Østgaard

Han forteller at det ikke er hver dag de kan presentere en urpremiere av en norsk dramatiker midt i sitt internasjonale gjennombrudd, så dette gleder de seg over.

Isakstuen har lenge vært et kjent navn i det skjønnlitterære feltet, og nå har hun også tatt scenekunstfeltet med storm, med strålende anmeldelser blant annet på Rogaland Teater og på Husets Teater i København.

Teksten «Vi er krigere», er nylig utgitt i bokform av Gyldendal. Siden stykket var ferdigskrevet i 2019 har det blitt oversatt til fransk og tysk.

Frankrikes nasjonalteater Comédie Française presenterte nylig en iscenesatt lesning tre dager etter første forestilling hos Østfold Internasjonale Teater, og stykket har allerede blitt sendt som hørespill i radiokanalen France Culture og en scenisk versjon vil ha premiere i Paris i løpet av. 2022.

Men urpremieren produseres altså av landets yngste institusjonsteater, i Isakstuens hjemby. I teksten prøver ulike karakterer å møtes og forstå hverandre. Men ofte bærer de forsøksvise møtene mer preg av konfrontasjoner. Teatersjefen beskriver stykket som en nær, rå og usentimental forestilling om den store fallhøyden i nære relasjoner. Regi er ved meritterte Trine Wiggen, og rollen som JEG spilles av Marte Magnusdotter Solem og nykommerne Vanja Kern Vestenfor, Mona Huang og Bhkie Male spiller DE ANDRE.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er en sjanse til å oppleve en formidabel tekst, tolket av et fantastisk kunstnerisk team, i en helt unik setting, sier teatersjef Thomas Østgaard, som tilrettelegger for et nært møte mellom publikum, tekst og utøvere ved å ta forestillingen ut til uvanlige spillesteder.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no