DP helg

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg satser på «hashtag helheten» i valgkampen. Her er hun på operataket i Oslo i forbindelse med partiets digitale landsmøte denne helgen.

Erna Solberg skjerper tonen mot Arbeiderpartiet: – De forsøker å stemple folk

Statsminister Erna Solberg (H) beskylder Arbeiderpartiet for å polarisere med sine frierier til «vanlige folk».

Publisert Sist oppdatert

«Nå er det vanlige folks tur.»

Det nye slagordet er noe av det første du møter på Arbeiderpartiets nettsider. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier det så ofte han kan.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg liker det ikke.

– Det er et uttrykk for et forsøk som venstresiden har drevet på med, med polarisering over lang tid. En de/vi-diskusjon, om at det er noen nordmenn som ikke er vanlige, og så er det noen som er vanlige, og de vanlige som er de viktige, sier Solberg til NTB.

– Vi mener at alle er viktige for det norske samfunnet, sier hun.

En vanlig dame på 60 år

I sin åpningstale til Høyres landsmøte distanserte Solberg seg fra Ap-slagordet.

– Jeg er mer opptatt av å få fram at vi alle er uvanlige. At hver enkelt er unik. Både de som klarer seg godt i vårt samfunn, og de som har trådt feil, sa hun.

Høyres tankegang har alltid vært respekt for mangfold og annerledeshet, utdyper partilederen overfor NTB.

– Og det står jo litt i kontrast til det å være vanlig, sier Solberg.

– Jeg er sikkert en ganske vanlig dame på 60 år, bortsett fra at jeg er statsminister. Men vi er alle unike.

Slår tilbake

Etter landsmøtetalen gikk Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran til angrep på Solberg for å mangle nye ideer og politiske løsninger.

– Dette var en tale fra en statsminister som virker sliten og på overtid, og som helt åpenbart trenger avløsing, sa han.

Solberg slår hardt tilbake:

– Du stille deg spørsmålet: Hvorfor sier han det? Det er fordi de forsøker å stemple andre. Det var ingenting som var slitent i min tale. Arbeiderpartiet summer nå dette om at vi er trøtte og slitne og ikke har noen ny politikk. Vi har massevis av ny politikk, sier Solberg.

– Vi lanserer en ny ungdomsskolereform. Vi lanserer videreutvikling av pasientenes helsevesen. Vi lanserer tydelige satsinger innenfor det som skal skape arbeidsplasser framover, sier hun.

Arbeiderpartiet summer nå dette om at vi er trøtte og slitne og ikke har noen ny politikk. Vi har massevis av ny politikk

Vil ha fokus på sak

Det Arbeiderpartiet driver med, er retorikk, mener statsministeren.

– De forsøker å stemple folk. Det er ikke så lurt, tror jeg. De har gjort det før, og det pleier ikke å virke. Folk er mer fornuftige enn det.

Selv slår Solberg et slag for å holde fokus på sak.

– Det aller viktigste for våre velgere er faktisk den litt utskjelte emneknagg helheten. Det som er så utrolig kjedelig fordi det er så lite spissformulert, nemlig at vi ser samfunnsutviklingen i en bredde, sier hun.

– Det er mer sakene våre som skal appellere, enn at vi lager politikk for å løpe etter enkelte grupper.

Fakta om viktige vedtak på Høyres landsmøte

Her er noe av politikken som ble vedtatt på Høyres landsmøte fredag:

  • Sterkøl i butikk: Høyre går inn for å tillate salg av drikke med alkoholinnhold opp til 8 prosent i dagligvarebutikker. Høyre vil også la Vinmonopolet holde åpent til klokka 20 og tillate salg av alkohol i butikk til klokka 23.
  • Skatter og avgifter: Høyre vil gjennomføre moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået og sikre at alle med skatteevne betaler skatt. Skattepolitikken skal sørge for at alle sitter igjen med mer av egen inntekt, og at det alltid lønner seg å jobbe.
    • – Formuesskatt: Høyre vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og fortsette å øke bunnfradraget på all formuesskatt.
    • – Arveavgift: Høyre sier nei til gjeninnføring av arveavgift.
    • – Grensehandel: Høyre går inn for redusert særavgift på enkelte grensehandelsutsatte varer.
    • – Turistskatt: Høyre sier nei til å innføre en nasjonal turistskatt.
  • Oljepolitikk: Høyre vil konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Landsmøtet sa derimot nei til et forslag om å gjennomgå skatte- og avgiftssystemet for olje- og gassbransjen.
  • Elektrifisering: Høyre vil legge til rette for fortsatt elektrifisering av norsk sokkel, men hensyntatt kraftsituasjonen på land og tiltakskost.
  • Equinor: Et forslag om å redusere statens eierskap i Equinor ble avvist av landsmøtet.
  • Oljefondet: Landsmøtet vedtok at oljefondet ikke skal brukes som politisk verktøy. Et annet forslag om å redusere oljepengebruken ble avvist.
  • Gründerpermisjon: Høyre vil utrede en permisjonsordning etter svensk model hvor heltidsansatte med fast stilling kan kreve seks måneders ubetalt permisjon for å starte egen næringsvirksomhet som ikke er i konkurrerende virksomhet med der du er ansatt.
  • Taxfree: Høyre går inn for å opprettholde taxfreeordningen.
Powered by Labrador CMS