Foto
Beate Oma Dahle / NTB

Trond Giske-dokumentaren får norgespremiere under Tromsø filmfestival

Publisert: 4. desember 2021 kl 07.12
Oppdatert: 5. desember 2021 kl 21.12

Dokumentaren «Trond Giske – Makta rår» får norgespremiere under den internasjonale filmfestivalen i Tromsø 17. til 23. januar 2022.

Filmskaperen Håvard Bustnes vokste opp i Tromsø. Nå får dokumentaren som han har tumlet med ideen til i 20 år, premiere nettopp under filmfestivalen der.

– TIFF er en festival som viser det beste av film fra hele verden, så jeg er veldig stolt og glad for at de har valgt å inkludere «Trond Giske – Makta rår» i sitt program. Jeg ser fram til å vise filmen til et norsk publikum, og det blir ekstra fint å gjøre det i byen der jeg bodde som barn og så min første kinofilm, sier Bustnes i en uttalelse.

Norgespremieren følger 18. mars. Den første filmtraileren ble sluppet tidligere denne uken, mens verdenspremiere sto på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam i november, der den ifølge en pressemelding ble møtt med «nysgjerrighet og stor interesse».

– Mottagelsen under IDFA styrket meg i troen på at «Makta rår» handler om noe allment, om hvordan makt gjør blind og gir grobunn for en kultur der misbruk av makt kan hersket i årtier uten å bli stilt spørsmål ved, sier Bustnes.

Hans dokumentar følger Trond Giske i tre år, fra tiden da de første anklagene begynte å dukke opp.

– Da jeg for over 20 år siden først tenkte tanken om å lage en film om Trond Giske var ideen min å filme ham fram til han kanskje ble statsminister. Giskes politiske talent var udiskutabelt, alle snakket om ham og hans suksess. Men han svarte aldri på min henvendelse. Etter at media publiserte de første anklagene om trakassering i 2017, tok jeg kontakt på nytt. Noen måneder senere responderte Giske og var villig til å treffes, har Bustnes fortalt.

Til NRK Trøndelag sa filmskaperen sagt han fikk full kreativ frihet av Trond Giske.

Festivalsjef Lisa Hoen i Tromsø internasjonale filmfestival kaller «Makta rår» for «en god og interessant film om politikk, makt, #metoo og medias rolle».

– I filmen kommer vi tett på Giske og følger utviklingen i hans politiske karriere etter at varslingene mot han begynner å komme frem. Filmen viser hvordan #metoo-bevegelsen har påvirket norsk politikk, det norske samfunnet og ført til holdningsendringer blant oss alle. Det er en relevant film om et veldig viktig fenomen i vår tid, sier Hoen.