Arbeidsliv

HELSESKADELIG: Å sitte mye stille på fritiden kan gå utover den psykiske helsa.

Stillesitting øker faren for depresjon

Å sitte mye stille på fritiden øker risikoen for depresjon og angst, men det er ikke en tilsvarende forbindelse mellom stillesittende arbeid og psykiske helseproblemer, viser svenske studier.

Publisert Sist oppdatert

Det svenske tidsskriftet Arbetsliv omtaler to studier der forskere ved Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, og Karolinska Institutet har undersøkt sammenhengen mellom stillesitting og det å bli rammet av depresjon eller angst.

Deltakerne i studiene har svart på spørsmål om hvor mye de sitter på fritiden og på arbeid, hvor ofte avbryter stillesittingen og hvor ofte de opplever uro, nedstemthet og angst.

Den første studien viste at det var en sterk sammenheng mellom det å sitte mye stille på fritiden og forekomsten av depresjon og angst. Å sitte mye stille på jobben hadde imidlertid ikke en tilsvarende negativ effekt på den psykiske helsetilstanden.

– De som satt mye på fritiden, hadde nesten tre ganger så høy risiko for å oppleve depresjon og angstsymptomer, selv etter at vi har tatt hensyn til andre faktorer som utdanningsnivå, røykevaner, BMI (kroppsmasseindeks) og mosjonsvaner, sier dosent Elin Ekblom Bak ved GIH til Arbetsliv.

Den andre studien viste at de som ofte tok avbrekk i stillesittingen på fritiden, hadde halvert risiko for depresjon og angst sammenlignet med dem som aldri tok slike avbrekk.

Powered by Labrador CMS