Hovedhuset er det første man møter når man ankommer Utøya i Tyrifjorden i Hole kommune. 22. juli er det ti år siden terrorangrepet der 69 mennesker ble drept på øya.

Foto
 Håkon Mosvold Larsen / NTB
 
 

 

En av tre foreldre som mistet barn på Utøya, er uføre

Publisert: 23. juni 2021 kl 08.27
Oppdatert: 23. juni 2021 kl 08.59

Dette kommer fram i en rapport Senter for krisepsykologi offentliggjorde tirsdag, skriver Dagbladet. I alt 69 ungdommer ble drept på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011. I dag, ti år senere, er rundt 30 prosent av foreldrene som mistet barna sine, helt eller delvis arbeidsuføre.

– Det å skulle bearbeide et tap av et barn er i seg selv en langvarig prosess, men når det skjer med overlegg, og så brutalt, så sliter mange med det, sier Pål Kristensen som er ansvarlig for undersøkelsen.

Han sier sorgen blir annerledes for de pårørende når de også må takle det voldsomme, og at det finnes relativt lite forskning av langtidseffekter etter terrorangrep.

Også søsknene til de drepte er omfattet av undersøkelsen og omtales som en gruppe som er blitt glemt. Kristensen sier mange søsken føler seg ensomme i sorgen de bærer på, og at de i tillegg til sin egen sorg også tar mye av ansvaret for foreldrene.

Saken fortsetter under annonsen