HJELP TIL ELDRE: Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, som nå er leder for Rådet for et aldersvennlig Norge, mener at myndighetene må etablere digitale hjelpetorg for eldre som ikke er fortrolig med teknologi. 

Foto

Vidar Ruud / NTB

IKT-Norge foreslår digitale hjelpetorg for eldre

Publisert: 18. februar 2021 kl 07.58
Oppdatert: 18. februar 2021 kl 07.58

Flere kommuner har meldt om problemer med å komme i kontakt med mange eldre over 85 år som skal vaksineres for koronaviruset.

I Trondheim har man sendt vanlig brev i posten til eldre over 85 år fordi man ikke har kommet i kontakt via SMS. I Bodø har man opplevd at flere hundre som har fått tilbud om time, ikke har svart.

Nå foreslår Rådet for et Aldersvennlig Norge og interesseorganisasjonen IKT-Norge at alle kommuner bør etablere digitale hjelpetorg som kan avhjelpe slike situasjoner.

– Digitale løsninger gir oss mulighet til å skape et mer inkluderende samfunn. Teknologi og digitale tjenester bør komme alle innbyggere til gode – også de eldre som skal vaksineres, og har de ikke kompetansen som trengs, bør de få hjelp, sier Trude Drevland, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge, i en pressemelding.

Digitale hjelpetorg kan etableres der folk allerede ferdes, som for eksempel i biblioteker. Hjelpetorgene bør også ha telefonservice.

– Det er viktig at offentlige myndigheter sikrer tilbud som gjør at alle eldre får den informasjonen de skal ha. Digitale hjelpetorg bør være både for akutt hjelp og generell problemløsning med offentlige tjenester, sier kommunikasjonsdirektør Line Gaare Paulsen i IKT-Norge

Hun mener at myndighetene også bør etablere egen opplæringsportal for eldre, med enkle kurs som kan styrke digitale ferdigheter.

Saken fortsetter under annonsen