Arbeidsliv

KORONAFRAVÆR: Sykefravær grunnet påvist eller mistenkt covid-19 var 79 prosent høyere i 2. kvartal i år enn i samme kvartal i fjor.

Markant økning i sykefraværet

Det totale sykefraværet i Norge økte med 7,3 prosent i 2. kvartal i året. Det egenmeldte fraværet økte med hele 28,3 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det totale sykefraværet i 2. kvartal i år var på 6,3 prosent, viser sesongjusterte tall fra Nav. Det er en økning på 7,3 prosent siden forrige kvartal.

Det sesongjusterte legemeldte sykefraværet i 2. kvartal 2021 er 5,4 prosent, som er en økning på 4,3 prosent sammenlignet med kvartalet før. Det egenmeldte sykefraværet er 0,9 prosent og har økt med 28,3 prosent.

Høyere enn normalt

Det totale sykefraværet er 4,7 prosent for menn og 8,1 prosent for kvinner, og økte noe mer for menn (+ 7,8 prosent) enn for kvinner (+ 6,8 prosent). Det legemeldte sykefraværet økte med 3,3 prosent for menn og 4,9 prosent for kvinner.

– Sykefraværet er høyere enn normalt, men vi har sett svingninger mellom kvartalene i hele koronapandemien. I 1. og 3. kvartal i fjor var sykefraværet omtrent på samme nivå som nå. Vi følger utviklingen nøye og håper at sykefraværet vil synke etter hvert som samfunnet går tilbake til normaltilstand, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

For å kunne sammenligne sykefraværet med forutgående kvartaler, blir det justert for sesongvariasjoner. For å få et tydeligere bilde av koronapandemiens påvirkning på sykefraværet, har Nav ikke justert for influensa- eller koronadiagnoser.

Nav presenterer også tall for det legemeldte sykefraværet, som ikke er sesongjustert og som er sammenlignet med samme kvartal året før.Dette er noe av det disse tallene viser:

Økt forskjell mellom menn og kvinner

Det legemeldte sykefraværet 2. kvartal 2021 er 5,3 prosent. Sammenlignet med samme kvartal i fjor er dette en økning på 4,7 prosent. Menn har en svak nedgang og et sykefravær på 3,8 prosent (- 1,9 prosent), mens kvinners sykefravær har økt markant og er nå 7,1 prosent (+ 9,4 prosent).

– Den kraftige økningen i sykefraværet blant kvinner ser vi innenfor flere diagnosegrupper. Dette kan henge sammen med at kvinnedominerte næringer som undervisning og helse- og sosialtjenester har hatt spesielt store utfordringer på grunn av koronapandemien, sier Holte.

Sterk økning i koronarelatert sykefravær

Sykefravær grunnet påvist eller mistenkt covid-19 har steget kraftig (+ 79 prosent), men likevel er sykefraværet grunnet sykdommer i luftveiene totalt sett redusert (- 14,2 prosent).

Sykefraværet knyttet til diagnosegruppen allment og uspesifisert, som omfatter blant annet «slapphet/tretthet», har også hatt en betydelig økning (+ 24,3 prosent). Det gjelder også sykdommer i nervesystemet (+ 17,4 prosent) og psykiske lidelser (+ 12,3 prosent).

Økningen i sykdommer i nervesystemet skyldes i hovedsak hodepine og migrene. Muskel- og skjelettlidelser er årsak til flest tapte dagsverk, etterfulgt av psykiske lidelser.

Størst økning innen undervisning

Undervisning har størst økning (+ 21,4 prosent) i sykefraværet. Deretter følger offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring (+ 16,4 prosent) og bergverksdrift og utvinning (+ 14,8 prosent).

Tapte dagsverk grunnet sykdommer i luftveiene har, i motsetning til andre næringer, økt innen undervisning (+ 13,9 prosent), hvorav mistenkt eller påvist covid-19 har økt betraktelig (+ 179 prosent).

– Ansatte i skole og barnehage er utsatt for smitte i jobben, og mange har hatt krevende arbeidssituasjoner med hurtig skifte mellom digital undervisning og fysisk oppmøte. Det kan ha bidratt til den kraftige økningen i sykefraværet, sier Holte.

Høyest fravær innen helse- og sosialtjenester

Sykefraværet er høyest innen helse- og sosialtjenester (8,2 prosent). Det er en økning på 10,2 prosent.

Informasjon og kommunikasjon har det laveste sykefraværet, med 2,6 prosent.

I omsetning og drift av fast eiendom har sykefraværet sunket mest (- 16 prosent), etterfulgt av overnatting og servering (- 11,2 prosent). Disse næringene hadde også størst økning i 2. kvartal i fjor.

Økning i sykefravær hos de yngste

De aller fleste aldersgruppene har hatt en økning i sykefraværet. Det høyeste sykefraværet har aldersgruppen 60–64 år (7 prosent). Hos begge kjønn er det de yngste som har størst økning, mens de eldste har noe nedgang. Antall tapte dagsverk grunnet sykdommer i luftveiene har økt for personer under 30 år.

– I 2. kvartal ble mange av de eldste vaksinert, mens de yngre var mer utsatt for smitte når samfunnet gradvis gjenåpnet utover våren, sier Holte.

Økende fylkesforskjeller

Sykefraværet har steget i alle fylker med unntak av Oslo som har 4,1 prosent og er på samme nivå som i fjor. Oslo er det fylket med lavest sykefravær. Sykefraværet er høyest i Nordland og Troms og Finnmark.)

Rogaland har størst økning siden i fjor, etterfulgt av Troms og Finnmark.

Powered by Labrador CMS