Arbeidsliv

TRANGT NÅLØYE: Bare 42 personer har personer fått godkjent covid-19 som yrkessykdom siden koronapandemien kom til Norge. Samtidig har 1.664 fått avslag.

Mer enn 9 av 10 får avslag fra Nav

Over 90 prosent av arbeidstakerne som melder inn yrkesskade- eller sykdom på grunn av covid-19, får nei fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

Nåløyet norske arbeidstakere må gjennom for å få godkjent en yrkesskade- eller sykdom på grunn av Covid-19, er på det nærmeste lukket. Det er konklusjonen arbeidstakerorganisasjonen Parat trekker på bakgrunn av fersk statistikk organisasjonen har fått fra Nav.

Bare 42 personer har personer fått godkjent covid-19 som yrkessykdom siden pandemien startet vinteren 2020. Samtidig har 1.664 fått avslag, viser statistikken.

Avslagsprosenten er dermed 97,5 prosent. Dette er skyhøyt over det nivået Nav pleier å ligge på når det gjelder avslag, både for yrkesskader og mer langvarig yrkessykdom forårsaket av forhold knyttet til arbeidstakers yrkesutøvelse, konstaterer Parat.

Til sammenligning fikk 54 prosent avslag på søknader om erstatning for yrkessykdommer i 2019, året før pandemien inntrådte.

Oppfyller ikke vilkår

Ifølge Nav skyldes 93 prosent av avslagene at vilkåret om at covid-19 må ha medført alvorlige komplikasjoner ikke er oppfylt.

Covid-19 ble innlemmet i forskriften om yrkessykdom fra 1. mars 2020. Det innebærer at covid-19 kom med på den omfattende lista over hvilke skader og sykdommer som gir rett til yrkesskadeerstatning.

I tillegg til vilkåret om alvorlige komplikasjoner, understreket myndighetene også at den gruppen som først og fremst ville være berettiget til erstatning, er helse- og omsorgsarbeidere.

Fra arbeidstakerhold er det skarpt kritisert at myndighetene ikke var tydelige på at andre utsatte yrkesgrupper som utfører samfunnskritiske jobber, som renholdere, lærere og butikkansatte, fikk samme rett til erstatning.

Flest i helse og omsorg

Per 9. august i år hadde Nav mottatt 2.450 yrkesskademeldinger knyttet til covid-19. Av disse kom 1.690 fra helse- og omsorgssektoren. Det gir en andel på tett oppunder 70 prosent.

Fere enn 9 av 10 blant disse arbeidstakerne i helse- og omsorgssektoren jobber direkte med pasienter og beboere.

Blant øvrige yrkesgrupper som har meldt om yrkesskade fra covid-19, er det 116 lærere og 131 i gruppen miljøarbeidere og barnehageansatte.

Ingen samlet oversikt fra forsikringsselskapene

Norske arbeidstakere er også dekket gjennom en lovpålagt yrkesskadeforsikring, som arbeidsgiver plikter å inngå med et forsikringsselskap. Langt på vei er vilkårene for å få erstatning fra denne ordningen de samme som hos Nav, påpeker Parat.

Bransjeorganisasjonen Finans Norge, som organiserer disse selskapene, opplyser at det ennå er for tidlig å si noe om omfanget av meldte skader og sammenheng med pandemien.

– Vi har ingen samletall fra hele forsikringsbransjen. Men det er forventet at en del meldes inn, og det er trolig ikke så langt unna Navs tall, skriver Hege Hodnestad, direktør for området skadeforsikring i Finans Norge, i en e-post til Parat.

Powered by Labrador CMS