Arbeidsliv

LEDIGHET BEKYMRER: Drøyt halvparten av alle spanjoler mener arbeidsledighet er hovedutfordring for landet. Bildet er fra en demonstrasjon i Madrid mot arbeidsledighet og økonomiske innstramminger.

Arbeidsledighet bekymrer mest

Hver fjerde EU-borger mener arbeidsledighet er den største utfordringen i hjemlandet, viser en meningsmåling fra EU-kommisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsledighet kommer på førsteplass når EU-borgere blir bedt om å oppgi hva de anser som de to viktigste utfordringene i deres eget land i dag.

Spørsmålet inngår i en Eurobarometer-undersøkelse som er gjort for EU-kommisjonen, og er stilt til innbyggere i alle de 28 EU-landene.

Undersøkelsen ble gjennomført i november.

Stor variasjon

Hva som opptar folk, varierer mye fra land til land.

Ikke overraskende er bekymringen for arbeidsledighet størst i Hellas og Spania, som har vært spesielt hardt rammet av den økonomiske krisen i Europa de siste ti årene. Hele 52 prosent av befolkningen i de to landene oppgir arbeidsledighet som en hovedbekymring.

Andelen som er trekker fram dette er høy også i Italia (49 prosent), Kroatia (43 prosent) og Frankrike (38 prosent).

I sterk kontrast til dette er det bare fire prosent av svenskene, to prosent av nederlenderne og én prosent av malteserne som mener arbeidsledighet er en hovedutfordring i deres land.

For EU-landene under ett er det 23 prosent som anser arbeidsledighet som en hovedutfordring.

Prisstigning og innvandring

Nest etter arbeidsledighet er prisstigning og økte levekostnader den største kilden til bekymring, sammen med innvandring. Om lag én av fem EU-borgere trekker fra disse sakene.

Bekymringen for økte levekostnader er størst i Litauen, Bulgaria og Estland, mens innbyggerne på Malta er mest bekymret for innvandring. Innvandring er også en hovedkilde til bekymring i Tyskland og Belgia.

Miljøbekymring i Norden

De nordiske landene og Nederland skiller seg ut fra resten av EU ved at mange er opptatt av miljø, klima og energi. I Sverige og Nederland sier fire av ti at dette er en av de to viktigste utfordringene i deres land, og andelen er neste like høy i Danmark. Drøyt tre av ti svarer det samme i Finland.

Kontrasten er stor til Hellas, der bare én prosent ser klima og miljø som en hovedutfordring. I Latvia er andelen to prosent, men klima trekkes fram som en hovedutfordring av tre prosent i land som Bulgaria, Litauen, Spania og Portugal.

Mindre bekymring for terrorisme

Innbyggerne i EU-landene er også spurt om hva de mener er de største utfordringene EU som helhet står overfor. Da kommer innvandring på en klar førsteplass. Fire av ti ser dette som en hovedutfordring for EU, og bekymringen for innvandring har økt noe siden forrige gang det samme spørsmålet ble stilt.

Bekymringen for terrorisme er derimot noe redusert. 20 prosent oppgir dette som en hovedutfordring for EU, mens andelen var 29 prosent i en tilsvarende undersøkelse våren 2018.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS