kunst

Et sted å bli glad i

Tre menn ønsket å gi noe tilbake til bydelen de var så glade i. På St.Hanshaugen i Oslo er det straks duket for åpning av et nytt bydelsspisested.

Publisert Sist oppdatert

Stedet har fått navnet Smalhans, og vi bli et sted man kan dra for å møte venner, kose seg med familien eller slappe av alene med noe godt å spise og drikke. Eiere er Anders Braathen, Stian Floer, og den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal. Anders Braathen er også daglig leder, og kan fortelle at det ikke var tilfeldig at de ønsket å åpne en restaurant nettopp her på St.Hanshaugen.

– Vi har alle bodd her, og er glad i St. Hanshaugen. Vi ønsket å gi noe tilbake til bydelen, skape et bydelsspisested, et sted folk kan møtes. I dag er det få samlingspunkt her på haugen og det ville vi endre på.

Braathen forteller videre at restauranten både skal være et sted man kan ta med familien etter jobb, og møte venner for en øl og noe å spise på kvelden.

– Vi vil servere dagens middag mellom klokken fire og seks, og om kvelden vil det bli en mer pulserende atmosfære med flere smaker, delte retter og gode kombinasjoner, sier Braathen.

Pussig tilfeldighet

Det er kunstneren Lene Ørnhoft som har malt bildet, et motiv etter et fotografi fra 1935. Ørnhoft kan fortelle at hun helt tilfeldig kom over bildet dagen før hun skulle møte med Smalhans for å diskutere motiv.

– Det var en pussig tilfeldighet. Da visste jeg ikke hvor lokalet til Smalhans lå, og på fotografiet ligger det midt i bildet. Fasadene på byggene i bildet er så godt som uendret siden bildet er tatt, og vi bestemte oss for å ta utgangspunkt i dette fotografiet til veggmaleriet, forteller hun.

Maleriet har kommet opp gradvis og har vært i produksjon helt siden august. Fortsatt mangler et par detaljer, blant annet skal logoen til Smalhans males inn. Noen elementer er også endret på; en geit har fått innpass og en bil som i fotografiet står parkert foran lokalene til Smalhans er flyttet litt lenger opp i gaten.

Disse endringene, samt at fotografiet var i sort-hvitt og maleriet skulle være i farger, gjorde at Ørnhoft måtte ta nye bilder for at lys og fargetoner skulle blir riktige.

– Jeg måtte vente til lyset falt riktig i forhold til fotografiet, og tidspunktet jeg har malt ut ifra er også malt inn i bildet, i klokken på Markus kirken.

Nærmer seg

Åpningen nærmer seg med stormskritt, og Braathen forteller at de håper å åpne om en ukes tid.

– Vi gleder oss til å åpne dørene og håper dette vil bli et hyggelig sted å møtes for lokalbefolkningen, legger han til.

Powered by Labrador CMS