Ledelse

Lerø om Strand: Balanselederen

Publisert Sist oppdatert

Hun er ikke like fast i klypa som Gro Harlem Brundtland, er langt fra så utspillskåt som Karita Bekkemellem og ligger langt etter Gerd-Liv Valla når det gjelder taktikkeri og maktspill. Tove Strand er dog noe av det beste i kvinnelig lederskap som arbeiderbevegelsen har fostret. I en alder av 58, når folk anbefales å gire ned, tar hun fatt på det som en hodejeger betegner som en av de tre tøffeste lederjobbene i landet. Hun ble toppsjef på Ullevål sykehus, knapt noe sted har politikere og sterke faggrupper malt i stykker så mange toppsjefer de siste ti årene.

Tove Strand hadde ikke noe spesielt behov for å vise hva hun duger til. Det var ikke det at hun hadde en idé hun gjerne ville ha banket igjennom på Ullevål. Strand styres ikke av prestasjonsbehov, men av ansvar, nesten av plikt. Hele hennes liv har vært preget av å bidra med det hun er og kan. Fra hun var 14 år har det handlet om å engasjere seg for å bygge et samfunn i tråd med arbeiderbevegelsens idealer.

Tove Strand er ikke spesielt god til å oppnå resultater (6,5), gjennomføre omstillinger (6) eller å være nyskapende (5). Hun er mer en samfunnsorientert forvalter enn en dynamisk entreprenør med sans for markedet. Strand er ingen bedriftsledertype. Hun lar seg neppe motivere av å vinne markedsandeler. Perspektivet er større enn det.

Tove Strand opptrer balansert i det meste hun fortar seg. Hun kan bruke makt om nødvendig (7,5) men det preger henne mindre enn det preger andre i tilsvarende stillinger. Hun har ordet i sin makt, og folk forstår hva hun vil (7,5). Ordene er balansert og troverdige, ikke billige og reklameaktige.

Hun er god til å bygge team (7). Folk vet hvor de har henne og hun skaper trygge rammer rundt seg for de fleste. Hun utmerker seg ikke med sosial teft (7). Toppledere scorer ofte høyere her. Om Strand har god sosial teft, er faktisk det våre 15 intervjuobjekter er mest uenige om. Men få er i tvil om at hun har integritet og er etisk bevisst (8,5). Dette er hennes sterkeste side.

De fleste toppsjefer har tydeligere sterke og svake sider enn Tove Strand. Hun er jevnt god over hele linjen. Dette blir også hennes svakhet. Hun framstår ikke som en leder med en tydelig profil.

Noen ledere er slik at man ikke kan ta dem på å gjøre noe galt, men det er også vanskelig å trekke fram det de gjør riktig. Slik er det med Tove Strand. Hun mestrer det meste godt nok, men blir ingen ener på noe område. Derfor ender hun ikke opp med mer enn 67,5 poeng.

Det er nemlig delte meninger om henne. Det virker som om en god del forventer noe spesielt av henne, men at hun ikke lever opp til det. Hun blir for konvensjonell og ukontroversiell. Det synes også som om hun er avhengig av å være på nett med de hun skal samarbeide nært med. Hun bygger sterke relasjoner til enkelte, men blir fjern og distansert i forhold til andre. Det er flere av de vi har snakket med som trekker fram at hun ikke makter å skape en bærekraftig sosial relasjon til alle hun skal omgås. Ikke det at hun skaper problemer, kjører sitt eget løp, eller legger hindringer i veien. Det bare blir avstand. Det kan være at hun er avhengig av at de hun skal jobbe tett med har det samme verdisyn i bred forstand. Vi vet det ikke, men det kan jo være at denne «sosialisten» ikke har særlig sans for glattslikkede markedsliberalister, for eksempel, og at det merkes på henne.

Tove Strand framtrer som en tydelig leder. Hun kan være både streng og krevende. Hun har også et ordvalg og en måte å snakke på som virker myk og omsorgsfull. Når sosialministeren Tove Strand uttalte seg, fikk de som hadde det vanskelig inntrykk av at hun i alle fall gjerne ville hjelpe. Det er noe sosialdemokratisk moderlig over Tove Strand.

Hun er flasket opp med arbeidsbevegelsens idealer. De har hun holdt fast ved, men hun har aldri fått innpass i den indre kjerne i bevegelsen. Her led hun samme skjebne som eksen, Rune Gerhardsen. Tove Strand har hele tiden hatt en faglig forankring for sitt politiske virke. Hun ble aldri et «politisk dyr». Den slags ensidighet ligger ikke for den balanserte allrounderen Tove Strand.

Powered by Labrador CMS