Ledelse

Du får større påvirknings­kraft ved å være deg selv

Autentisk ledelse gjør deg mer troverdig. Legitimiteten gir deg større påvirknings­kraft, og en lettere vei til å oppnå resultater sammen med dine medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert
Det er imidlertid ikke lett å utøve autentisk lederskap, ifølge Kvålshaugen.

– Den lederen som er seg selv fremstår som troverdig og tydelig, og de ansatte har en klar formening av hva de forventer av lederen. Vi har et godt norsk begrep på dette og det er å være «hel ved», sier Ragnhild Kvålshaugen, førsteamanuensis ved Handels-høyskolen BI.

Troverdighet er den største plus-siden ved en autentisk leder, mener hun.

– Du får en legitimitet, som er en kilde til makt når du viser deg som den du er. Derfor får du en større påvirkningskraft, sier hun.

Kommer ikke av seg selv

Foto Fotballtrener Tom Nordli er antakelig en av de fremste eksponentene for ledere som er seg selv. Foto: NTB Scanpix.

– Ledelse er situasjonsbetinget. I mange situasjoner kan du ikke dele alt. I nedbemanningssituasjoner, for eksempel, må du time budskapet til riktig tid. Det er begrensninger ved autentisk lederskap, du kan ikke alltid bare være deg selv, sier hun.

Hun påpeker at ledelsesfilosofien din må ligge i bunnen uansett.

– Autentisk ledelse handler om å være så åpen og ærlig som mulig. Du opptrer autentisk selv om du ikke deler 100 prosent av informasjonen hele tiden, legger hun til.

Det viktigste for å bli flinkere til å være deg selv, er ifølge BI-forskeren å bli kjent med ditt eget verdisett. Det er dette du skal lede ut i fra. Lederrollen må matche verdisettet, og selvrefleksjon og selvforståelse er viktige deler av kompetanseutviklingen.

Det er viktig læring i både seire og feiltrinn som leder

Grenser

Det er organisasjonens indre og ytre interessenter som påvirker hvor autentisk du kan opptre.

– Du må opptre innenfor organisasjonens grenser, men det er også andre forhold som utviklinger handlingsrommet til lederen. Det kan være organisasjonens regler, krav og ledelsesprinsipper – men også faktorer i forhold til markedet og kunder, presiserer Kvålshaugen.

Klarer ikke alt

Det finnes et uttall av oppskrifter på hva ledere skal være og hva de skal gjøre.

– Effektive ledere skal være beslutningsdyktige, gode til å motivere, kunnskapsrike, støttekontakt for de ansatte, gode til å informere og kommunisere. De skal være sosiale, strategiske, innovative, målrettede, åpne for innspill og ideer, gode på oppfølging og ikke for temperamentsfulle, sier Kvålshaugen.

Hun mener det ikke finnes mange slike superhelter i virkeligheten.

– Med en autentisk lederstil er det imidlertid håp selv om du ikke skulle leve opp til alle kravene, sier hun.

Kvålshaugen forteller at ledelsesforskningen generelt ser ut til å bevege seg mer bort fra trekkegenskaper ved ledere, til å studere relasjoner mellom ledere og ansatte og andre aktører som ledere har relasjoner til.

– Den mest kjente måten er gjennom karismatisk ledelse, det vil si ledere som har en personlighet som er sjarmerende, og har en magnetisk tiltrekning på andre. Gjennom å bruke denne tiltrekningskraften motiverer de andre til å følge dem, sier hun.

Slik leder du autentisk

  • Tenk gjennom hva du vil med ditt lederskap.

  • Finn din egen lederstil, koblet til din personlighet

  • Finn ut hvilken leder du vil være, i forhold til den personen du er

  • Hva er dine styrker og svakheter? Få feedback av dine ansatte, dersom du ikke er selvbevisst nok til å identifisere dem

  • Ha et bevisst forhold til lederrollen din

  • Bruk både personlighet og kompetanse

  • Mangler du egenskaper du burde ha hatt, bør du tone disse ned

  • Har du for eksempel problemer med å holde på hemmeligheter, må du jobbe med ikke å dele for mye informasjon til de ansatte om sensitiv informasjon

  • Jobb med troverdigheten, slik at du lettere får resultater

  • Sørg for at de ansatte vet hva de kan forvente av deg

Forutsigbarhet og tillit

Nyere ledelsesforskning har identifisert at autentisk ledelse bidrar til at de ansatte har en klar formening av hva de forventer av sin leder.

Du leder ut i fra den personen du er, både personlig og kompetansemessig. Du er imidlertid tydelig og bevisst på hva som er dine styrker og svakheter – du er en person som alle dine ansatte, og ikke en superhelt uten noen svakheter. Du anerkjenner og aksepterer at du ikke kan være like god til alt. Det betyr ikke at du neglisjerer det du selv ikke er god på, men at du er tydelig overfor andre på det. Slik fremstår autentiske ledere som tydelige. Klart lederskap er absolutt noen som etterlyses i norsk næringsliv, understreker Ragnhild Kvålshaugen.

Finn «jeg-et»

Som fersk leder vet du ikke nødvendigvis hva ditt autentiske leder-jeg er. Både forskere og praktikere har lenge påpekt at ledelse er noe som læres gjennom erfaring - selv om noen i utgangspunktet har større talent for ledelse enn andre.

– Det betyr at din autentiske ledelse med aktiv refleksjon og læring blir mer tydelig etter hvert som du får mer ledererfaring. Sagt enkelt – det er viktig læring i både seire og feiltrinn som leder. Noen hevder sågar at om du ikke har «gått på trynet», så blir du ikke en bedre leder, sier Kvålshaugen.

Autentisk ledelse kan ifølge forskeren læres så lenge du har ønske og evne til å utvikle din egen lederkompetanse.

– Her snakker vi ikke nødvendigvis om avanserte lederutviklingskurs. Det kan være like effektivt å sette seg ned å tenke igjennom hva du får til og hva du synes er vanskelig som leder. Reflekter gjerne over hvorfor, i forhold til den personen du er, legger hun til.

Det kan også være svært nyttig å få feedback fra personer du leder eller som på andre måter har noe med deg å gjøre i forhold til hva de vurderer som dine sterke og svake sider. Ifølge Kvålshaugen kan det godt hende du blir overrasket.

– Autentisk ledelse handler om å finne din lederstil og være den personen du er – også i ledergjerningen. Slik fremstår du som tydelig, troverdig og folk vet hva de kan forvente av deg. I tillegg er en lederjobb krevende nok om du ikke også skal være en annen enn den du er, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS