Ledelse

Sett av 15 minutter hver dag til litt selvrefleksjon

Det kan gjøre deg til en bedre leder, mener strategiprofessor ved Northwestern Kellogg.

Publisert Sist oppdatert

Beskjedene, innspillene og prosjektene hoper seg opp. Det skjer noe hele tiden. Det skal tas beslutninger og gis tilbakemeldinger. Får du noen gang reflektert over hva det er som driver deg? Eller er hverdagen er en kamp om hvor du skal rette oppmerksomheten din? Får du analysert de store målene?

Antagelig ikke. Antagelig tenker du mest på at du egentlig bør jobbe raskere. Men dette gjør deg ikke nødvendigvis mer produktiv. For produktivitet krever selvrefleksjon. Det forteller Harry M. Kraemer i en artikkel hos Kellogg Insight.

Daglig rutine

Kraemer er professor i straetgi ved Northwestern Kellogg og har tidligere vært konsernsjef i legemiddelselskapet Baxter International, et selskap med over 50 000 ansatte. Da han selv var toppleder brukte han et kvarter hver dag på selvrefleksjon. Dette for å - etter eget sigende - unngå å bli løpende rundt som en hodeløs høne. Han mener at ledere jevnlig bør «skru av» all støyen og tenke igjennom hva de står for og hva de vil være for folk.

Og det er altså ikke timer med navlebeskuelse Kraemer har i tankene. Hans råd handler om å sette av 15 mnutter til selvrefleksjon, som en daglig rutine. Spør deg selv: Hva er verdiene mine, og hva skal jeg gjøre for å leve opp til dem? En av de tingene han er opptatt av er prioriteringer - både i ledergjernningen på jobb og mellom jobb og privatliv. Men skal du prioritere, minner han om at du altså først må stoppe opp lenge nok til at du har en ide om hva du skal prioritere mellom.

8 små, men store spørsmål

Hver og en må finne sin egen måte å reflektere på, mener den tidligere topplederen. På Kellogg Insights hjemmesider byr han likevel på noen spørsmål han selv bruker til selvrefleksjon. Kanskje noen av dem kan være til inspirasjon?

  • Hva sa jeg at jeg skulle gjøre i dag, i alle dimensjoner i livet?
  • Hva gjorde jeg faktisk idag?
  • Hva er jeg stolt av?
  • Hva er jeg ikke stolt av?
  • Hvordan ledet jeg folk?
  • Hvordan fulgte jeg folk?
  • Hvis jeg skulle levd dagen i dag på nytt, hva ville jeg gjort annerledes?
  • Hvis jeg får en morgendag (jeg er veldig klar over at én dag så er det ikke slik lenger), hva vil jeg - basert på det jeg har lært i dag - gjøre i alle dimensjonene av livet mitt?
Powered by Labrador CMS