Ledelse

Seks ting du aldri må si til sjefen din

Selv om sjefen ber deg om å alltid være ærlig og oppriktig, så er det alltid greit å være litt varsom med hvor direkte du faktisk er, mener sjefskonsulent.

Publisert Sist oppdatert

Du kan være pliktoppfyllende og flink og verdsatt av sjefen, men hvis du blir for direkte i uttalelsene dine kan det plutselig være du som ryker i den neste oppsigelsesrunden, mener sjefskonsulent Lone Rank i Danmarks Jurist- og Økonomforbund (Djøf).

– I karrieresamtaler har jeg ofte møtt medarbeidere som har kommet skeivt ut med sjefen fordi de har overvurdert hva som er greit å si til sjefen sin, sier Rank til Djøfbladet.

Hun trekker fram seks ting man bør være forsiktig med å si til lederen sin.

«Dette har vi prøvd før»

Mange ansatte har nok opplevd at det kommer inn en ny leder med mange nye ideer og tanker – ideer og tanker som ligner faretruende mye på prosesser man har vært gjennom tidligere.

– Men selv om den nye lederens planer både er prøvd og skrinlagt tidligere, så bør man prøve å støtte den nye sjefen i stedet for å si at «nei, dette har vi prøvd før». Hvis ikke kan man fort risikere å bli den som alltid ser glasset som halvtomt, og det er sjeldent positivt, sier hun til Djøfbladet.

«Jeg er ikke enig i strategien»

Når strategien først er besluttet, så er det en dårlig idé å kritisere den. Uansett om du gjør det med de beste intensjoner, kan lederen fort oppleve at du utfordrer hans eller hennes rett og evne til å lede, mener Rank.

«Klart jeg kan»

Spesielt når man får en ny leder kan det være fristende å prøve å imponere ved å ta på seg en rekke ekstraoppgaver. Men her er det lett å møte seg selv i døren, sier Rank.

– Hvis du ikke greier å holde tidsfristene blir både lederen og kollegene dine irriterte, for det er de som må gjøre etterarbeidet.

«Det var min idé!»

En klassisk utfordring er at en leder framstiller din idé som sin egen, og selv om det ikke nødvendigvis er greit, så gjør du det smart i ikke å ta opp dette i plenum. Hvis du velger å konfrontere sjefen din med det, så bør du i så fall ta det under fire øyne, oppfordrer Rank.

«Hvorfor er det aldri meg?»

Føler du at du ikke får nok tillit når sjefen skal delegere nye og spennende oppgaver? Det er lett å bli snurt hvis andre får de store og prestisjetunge oppgavene, men Rank råder medarbeidere til å ikke la irritasjonen ta overhånd.

– I stedet for å klage til lederen og si «hvorfor er det aldri jeg som får de spennende oppgavene?», så er det bedre å informere lederen om dine sterke sider. Da er det lettere å bli vurdert til framtidige oppgaver, sier hun.

«Enig med deg, sjef»

Som alle andre liker også ledere å høre at de gjør en god jobb. Det er imidlertid ikke ensbetydende med å alltid være enig med hen.

– Hvis du alltid er den som nikker og smiler, så kommer en smart leder til å gjennomskue deg etter hvert. Og hvorfor skal lederen rådføre seg med en som alltid bare dilter etter? spør Rank.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS