Ledelse

Bli smartere sammen

Det er ikke opplagt at en gruppe er så mye smartere enn enkeltindividene.

Publisert Sist oppdatert

Alle grupper er ikke like flinke til å utvikle sitt potensial og sin «kollektive intelligens», det vil si sitt kunnskapssamarbeid, konstaterer det svenske magasinet Personal och Ledarskap.

Philip Runsten, forsker ved Handelshögskolan i Stockholm, sier til magasinet at han tror at det å høyne gruppers kollektive intelligens vil bli en avgjørende konkurransefaktor i fremtiden. For å få dette til, må imidlertid enkeltindivider bli flinkere til å samarbeide.

Dummere eller smartere som gruppe?

Amerikanske Massachusetts Institute of Technology, MIT, har ifølge Personal och Ledarskap gjennomført tester på grupper som viser at noen blir dummere som kollektiv og gjør ting som ingen i gruppen ville gjøre hver for seg.

Andre grupper presterer derimot på høyt nivå, og klarer å finne løsninger som ingen ville klart å klekke ut alene. Resultatene tyder imidlertid på at det mest vanlige er at grupper bare blir en anelse smartere enn gjennomsnittspersonen, hvilket Philip Runsten mener ikke er et spesielt imponerende resultat.

Den totale kunnskapen

Hvis enkeltindivider i en gruppe har felles kunnskap, er det lettere å samarbeide, men jo mer kunnskap man har felles, jo mindre den totale, sammenlagte kunnskapen. Runsten mener dette er et alternativ vi ikke har råd til å velge, all den tid vi trenger mer kunnskap til å løse kompliserte oppgaver framover.

Han viser til at i en ideell gruppe er den sammenlagte kunnskapsmassen etter sigende maksimal, samtidig som alle i gruppen overlapper hverandre nok til at de klarer å kommunisere med hverandre. Men - dette er ikke hele bildet. Kunnskapsutbyttet forstyrres av relasjonene i gruppen.

Ifølge Runsten ligger nøkkelen til høy «kollektiv intelligens» i å forstå hvordan heterogene grupper samarbeider best mulig. Og for å komme dit, gjelder det å forstå relasjonene bedre.

Sosialt smarte

Association for Psychological Science er inne på det samme sporet i en artikkel om forskning gjort av Anita Williams Woolley (Carnegie Mellon University), Ishani Aggarwal (Fundação Getulio Vargas) og Thomas Malone (Massachusetts Institute of Technology). De finner at de smarteste gruppene ikke nødvendigvis består av folk med de høyeste IQ-ene, men at de ser ut til å svært gode sosiale evner. De fant blant annet grupper som bestod av folk som var gode til å lese andres følelser, var mer kollektivt intelligente enn andre grupper.

Resultatene peker i retning av at gode sosiale evner gjør at gruppemedlemmene kommuniserer bedre og at gruppen som helhet drar bedre nytte av hvert enkelt gruppemedlems evner og erfaringer.

I Current Directions in Psychological Science skriver forskerne at det viktigste de har observert så langt, er at grupper som er mer kollektivt intelligente enn andre grupper kommuniserer bedre og har deltagere som deltar mer på like fot i gruppa.

Noen råd

Philip Runsten gir i Personal och Ledarskap noen tips om hvordan han mener man kan forbedre kollektiv intelligens i en gruppe:

* Jobb med å forbedre evnen til å kommunisere
Tren på samtaleteknikk og møteteknikk, hvordan dere snakker sammen. Ifølge forskeren er det for øvrig et kjennetegn ved høypresterende grupper at de snakker mye om oppgaven; hva problemet egentlig er.

* Jobb med å forbedre relasjonene i gruppen
Her er det mange måter å jobbe på. Én er å la alle presentere seg selv og sine personlige egenskaper, herunder forventninger og hvordan de har det.

* Vær tydelig på hensikten og målet med gruppen
Runsten viser til at høypresterende grupper bruker mye tid på å snakke om, og gjenta, hvorfor de finnes, hvorfor de er viktige og hvor de skal finne sin motivasjon.

Se video:

Henning Bang ved UiO og Therese Sverdrup ved NHH forteller deg hva du bør og ikke bør gjøre for å få en gruppe til å fungere optimalt. Se hele videoen her.

Powered by Labrador CMS