Ledelse

Bygg psykologisk trygghet i team

En av sjefene i Google har delt ett av grepene han selv bruker og anbefaler. Se også en av våre team-videoer fra Lederbiblioteket.

Publisert Sist oppdatert

Det er lettere å være åpen for å bidra i et team hvis man føler seg trygg på menneskene rundt seg. Hvis miljøet i tillegg er utfordrende, uten at det oppleves som skremmende, kan det være et godt grunnlag for å få til godt teamarbeid.

Laura Delizonna, en ledercoach som jobber ved Standford University, skriver om tematikken i et innlegg på nettsiden til Harvard Business Review. Hun viser blant annet til at Barbara Fredrickson ved University of North Carolina har funnet at positive følelser som tillit, nysgjerrighet, trygghet og inspirasjon gjør oss mer åpne, fleksible, motiverte og utholdende. Vi blir mer kreative, og mer løsningsorienterte.

Ingen liker å tape

Delizonna forteller videre om hvordan Paul Santagata, en av Googles ledere - han er blant annet leder for et av Googles New Business Teams - jobbet for å øke tryggheten i teamet sitt.

Han er opptatt av å lede konflikter over i samarbeid, og viser til at folk flest hater å tape, faktisk enda mer enn vi liker å vinne. Hvis vi taper har vi ifølge Santagata lett for å ville «gjenopprette» rettferdighet gjennom konkurranse, kritikk, lavt engasjement etc. Han er overbevist om at skal man virkelig lykkes i et team, så trenger man en vinn-vinn situasjon, der ingen av partene føler seg som tapere. Når konflikter seiler opp, forsøker han å unngå en kamp-eller-flukt-reaksjon ved å spørre hvordan teamet kan jobbe for å skape et resultat som er bra for alle parter.

Se de andre i teamet

Santagata gir flere råd om hvordan man kan bygge trygghet i team. Ett av dem handler om at man tenker at man snakker fra et menneske til et annet når man snakker sammen.

Når situasjoner spisser seg til, er det viktig å ta vare på grunnleggende verdier som respekt, kompetanse, sosial status og autnomi. Dette er faktorer som naturlig lokker fram tillit, positivt språk og positiv adferd. I tøffe forhandlinger pleier Santagata å minne folk om at den andre parten er som dem og ønsker å gå derfra med en god følelse. Han drar bruker gjerne en «Just like me»-øvelse for å bevisstgjøre folk om at den andre personen er ganske lik dem selv. Han ber dem om å tenke over følgende:

  • Denne personen har sine overbevisninger, perspektiver og meninger, akkurat som jeg.
  • Denne personen bærer på håp, redsler og sårbarhet, akkurat som jeg.
  • Denne personen har venner, familie og kanskje barn som er glad i dem, akkurat som jeg har.
  • Denne personen ønsker å føle seg respektert, verdsatt og kompetent, akkurat som jeg gjør.
  • Denne personen ønsker seg fred, glede og lykke, akkurat som jeg.
  • Fra Dagens Perspektivs lederbibliotek: Henning Bang ved UiO og Therese Sverdrup ved NHH forteller deg hva du bør og ikke bør gjøre for å få en gruppe til å fungere optimalt.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS