Ledelse

Dårlig selvkontroll slår negativt ut, også på jobben

Medarbeidere med lav selvkontroll presterer dårligere. Ledere med lav selvkontroll sliter med å bygge relasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Når vi motstår impulser og kortsiktige handlinger for å oppnå noe fram i tid, kalles det gjerne selvkontroll. Det kanskje mest kjente enkelteksperimentet på feltet, er den såkalte «marshmallowtesten», der barn i førskolealder ble tilbudt en belønning hvis de klarte å vente med å spise en marshmallow de ble tilbudt. Etter ti år fant forskeren ut at de som hadde klart å vente med å spise godteriet i forsøket som barn scorte høyere på flere områder som tenåringer. «Utsatt behovstilfredsstillelse predikerte bedre kognitiv og sosial kompetanse og toleranse for stress i tråd med de eksperimentelle funnene i førskolen», konstaterer psykolog Ole Jacob Madsen i en artikkel hos psykologisk.no.

Graden av selvkontroll har imidlertid også noe å si for hvor godt eller dårlig vi gjør det på jobben, viser forskning.

Selvkontroll på jobben

Akademikerkvartetten Kai Chi Yam (National University of Singapore), Huiwen Lian (Hong Kong University of Science and Technology/University of Kentucky), D. Lance Ferris (Michigan State University) og Douglas Brown (University of Waterloo) har gjort flere studier av selvkontroll, og har i tillegg analysert over 120 forskningsartikler om selvkontroll. I en artikkel på nettsidene til Harvard Business Review konstaterer de at det å ha lav selvkontroll på jobben er knyttet til noen negative konsekvenser:

  • Sterkere grad av uetisk eller avvikende adferd
    Studier har eksempelvis vist at sykepleiere med lav selvkontroll har større sannsynlighet for å være uhøflige mot pasienter enn sykepleiere med god selvkontroll. Generelt er det høyere risiko for at medarbeidere med lav selvkontroll lyver for sjefen, stjeler fra kontoret eller oppfører seg uetisk på andre måter.
  • Redusert evne til å bidra sosialt for fellesskapets beste
    Det er ifølge artikkelforfatterne mindre sannsynlig at medarbeidere med lav selvkontroll sier fra om problemer på jobben enn at andre gjør det. De heller ikke så flinke verken til å hjelpe kolleger eller til å bidra frivillig.
  • Presterer dårligere på jobben
    Lav selvkontroll kan føre til at medarbeidere bruker mindre tid på vanskelige oppgaver, legger mindre innsats i arbeidsoppgavene og lettere lar seg distrahere – for eksempel av å surfe på nettet i arbeidstiden. Medarbeidere med lav selvkontroll vil generelt prestere dårligere på jobb enn hvis selvkontrollen hadde vært på et normalt nivå.
  • Sjansen for at sjefen har en negativ lederstil øker
    Ledere med lav selvkontroll har større sannsynlighet for å ty til negative former for lederskap, herunder negativ språkbruk. De er etter sigende mindre karismatiske enn andre ledere, og heller ikke like flinke til å bygge sterke relasjoner til følgerne sine.

Forskerkvartettens konklusjon er at organisasjonen vil bli både mer effektiv og mer etisk hvis man hjelper medarbeidere til å opprettholde selvkontrollen.

Søvn og miljø

Sosialpsykolog Roy Baumeister har beskrevet viljestyrke som en muskel. Den utmattes når du bruker den, men kan også styrkes gjennom trening.

Kai Chi Yam, Huiwen Lian, D. Lance Ferris og Douglas Brown er inne på det samme. De har i sin gjennomgang av forskning på selvkontroll funnet at søvn er en av de faktorene som ser ut til å ha størst effekt på graden av selvkontroll. Den som er uthvilt, har også bedre selvkontroll.

En annen faktor som spiller inn er hvorvidt man opplever at man må skjule de ekte følelsene sine på jobb eller ikke. En tredje faktor er det miljøet man jobber i. Gode rammer, for eksempel en bedriftskultur med god etikk, reduserer sjansen for uetisk adferd fra medarbeidere med dårlig selvkontroll.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS