Ledelse

Derfor orker ledere å være ledere

God selvfølelse og balanse mellom arbeid og fritid er nøkkelegenskaper, viser ny svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Omgivelsene en virksomhet opererer i beveger seg raskere enn noen gang. Arbeidstakerne er løst tilknyttet, teknologien raser framover, og konkurrentene blir stadig smartere. Det kan gjøre lederrollen til en svært krevende og stressende affære. Hva er det som gjør at noen mennesker orker å stå i lederrollen gjennom vind, regn, sludd og snø? Ny forskning fra Stockholm Universitet viser at sjefer med blant annet god selvfølelse og balanse mellom jobb og fritid også orker å stå i lederstillingen lenger. Det skriver Sunt Arbetsliv.

I et forskningsprosjekt om dagens tøffe arbeidssituasjon for ledere har arbeidspsykologene Christin Mellner, Susanna Toivanen og Gunnar Aronsson ved Stockholm Universitet dypdeintervjuet 22 ledere, og i tillegg hentet inn svar fra 1657 ledere via en spørreundersøkelse.

Ledere med god selvfølelse stiller høye krav til seg selv, men også til andre

Gjennom denne studien har de kommet fram til åtte viktige faktorer som gjør at en leder orker å stå i dagens pressede arbeidsliv:

  • Gode forutsetninger og rimelige krav

  • Balanse mellom oppdrag og ressurser

  • Støtte fra ledergruppa og andre ledere

  • Gode og tillitsfulle relasjoner med kolleger

  • Mulighet til å ta arbeidsfri i fritiden

  • God selvfølelse

  • Evnen til å komme tilbake etter en dårlig periode

  • Balanse mellom fritid og arbeid

En leder i balanse

En av de viktige egenskapene som gjør at en leder orker dagens arbeidsliv er god selvfølelse.

– Det innebærer at man er snill mot seg selv og ikke dømmer seg selv så hardt. Ofte er vi vår egen verste kritiker. Lytt til kroppens signaler, og finn ut hva du trenger for å ha det bra på jobb, sier Christin Mellner til Sunt Arbetsliv.

Det er imidlertid viktig å påpeke at en leder med god selvfølelse ikke betyr det samme som en leder uten evne til å ta de tøffe beslutningene.

– Ledere med god selvfølelse stiller høye krav til seg selv, men også til andre. De er flinke til å høre på egne og andres behov, og har et sterkt etisk kompass, sier Mellner.

De som er flinke til å lytte til egne signaler har sannsynligvis også en bedre evne til å skille mellom arbeid og fritid, forklarer Mellner.

– Det gir dem bedre mulighet til å slappe av og hente seg inn igjen, noe som igjen reduserer risikoen for å bli syk.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS