Ledelse

Disse uvanene skader lederskapet

Ledere som ikke jobber med seg selv kommer til å slite med å inspirere andre, mener amerikansk konsulent.

Publisert Sist oppdatert

Ledere har lyst til å være gode ledere. På ett tidspunkt i lederkarrieren føler man kanskje en mestringsfølelse, og da kan det være deilig å lene seg tilbake og tenke at «nå har jeg knekt lederkoden». Det er ikke alltid like lurt. Små vaner og uvaner kan snike seg inn i lederstilen uten at du legger merke til det og potensielt skade evnen din til å være den gode lederen du ønsker å være.

Hos magasinet Entrepreneur skriver konsulenten Angela Ruth noen dårlige vaner som kan være lurt å legge av seg dersom man ønsker å bli en bedre leder.

Slutt med sammenligningene

Som leder kan det være lett å sammenligne seg med de store og vellykkede lederne. «Hvorfor er ikke jeg like inspirerende som Steve Jobs var?», «hvorfor vokser ikke bedriften vår like fort som Facebook?».

Disse sammenligningene er ofte malplasserte, og kan ikke minst være lammende for din evne til å utvikle din egen lederstil i ditt eget tempo, skriver Ruth.

Ledelse er dessuten kontekstbasert. Det som fungerte i Apple eller Tesla trenger ikke å fungere i virksomheten din.

Du tar på deg for mye

Som leder, og spesielt ny leder, har man ofte en tendens til å ta på seg for mye arbeid. Man føler kanskje at man må ha en finger med i alle spillene for å virkelig ha overblikket i virksomheten. Men sjansene er sannsynligvis større for at dette kan føre til overarbeid og at du til slutt mister kontroll – det motsatte av det du ønsket, skriver Ruth.

En av lederens viktigste roller er å kunne delegere på en god måte, og stole på mellomlederne og førstelinjelederne sine.

Detaljstyring

Det er lurt å følge opp sine ansatte, men på samme måte som ledere tar på seg for mange oppgaver kan det være fristende for lederen å gå fra oppfølging til detaljstyring. Det som begynte som delegering kan da gå over i kommandering, og det er sjelden bra for virksomheten, mener Ruth.

Det krever sitt å anerkjenne at du ikke er den beste på alle fagfeltene – det er derfor man ansetter fagspesialister. Det betyr imidlertid ikke at du ikke er den beste lederen i virksomheten.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS