Ledelse

– Finner du enighetene er du ikke langt fra å finne ut av uenighetene

Publisert Sist oppdatert

Du har vært omhyggelig – sørget for at dine ansatte er kvalifiserte, går overens med hverandre, passer inn i kulturen, og har gode samarbeidsevner. Men uansett hvor godt forarbeid du gjør i ansettelsesprosessen, så kan det oppstå konflikter mellom dine ansatte.

Slike konflikter kan ha store effekter på både små og store bedrifter og organisasjoner. Mike Kappel, leder og grunnlegger av Patroit Software, som utvikler verktøy for virksomheter, skriver til magasinet Entrepreneur seks ting en virksomhet kan gjøre for å håndtere teamkonflikter:

Ta tak umiddelbart

En konflikt blir bare verre dersom den ikke blir håndtert. Ta tak i utfordringene umiddelbart, før konflikten eskalerer og begynner å gjennomsyre arbeidsdagen.

Snakk sammen

Når man begynner å ta tak i konflikten er det viktig at begge parter får fortelle sitt perspektiv på saken, og hva de tenker om situasjonen.

Det er imidlertid viktig å huske at det ikke handler om å fordele skyld, men om å løse et problem som begge parter er interessert i å få ut av verden.

Lytt

Vær nøyen med å lytte til hva den andre parten har å fortelle. Ikke avbryt, men følg gjerne opp med et oppfølgingsspørsmål etter personen eller gruppen har lagt fram meningen sin, for å bekrefte at du har forstått budskapet.

Det er også viktig at man lytter for å forstå, ikke for å vente på sin tur å snakke, skriver Kappel.

Finn overenstemmelsene

Konfliktløsingen kommer naturlig nok til å handle mye om konflikten(-e) det er snakk om, og hvorfor man er uenige. Det er likevel nesten like viktig å bruke tid på de overlappende interessene og hva man er enige om.

Finner man overenstemmelsene er man ofte ikke langt fra å finne ut av uenighetene også, mener Kappel.

Ikke ta parti

Hvis du er i en lederstilling er det viktig at du ikke spiller på lag med noen av sidene, skriver Kappel. Du skal hjelpe de ansatte, styre samtalen, mekle og gi råd.

Vann under brua

Når en løsning har blitt funnet er det viktig å legge konflikten bak seg. Hvis stygge ting har blitt sagt er dette tiden for å si unnskyld, men også for å tilgi den andre parten og gå videre med den løsningen som har blitt funnet.

Powered by Labrador CMS