Ledelse

– Kunstig intelligens kan være veien til kjønnsbalanse

Publisert Sist oppdatert

Bruken av kunstig intelligens kommer til å endre hvilke egenskaper som trengs i en lederrolle, og derfor også hvem som blir ledere, mener Megan Beck, IT-direktør hos maskinlæringsfirmaet OpenMatters.

Enkle og rutinepregede oppgaver blir automatiserte, og lederrollen kommer til å handle mer og mer om relasjoner og egenskaper som styrker lederens evne til å skape gode møter med de ansatte – empati, medmenneskelighet, evnen til å skape engasjement og motivasjon. Kort sagt: emosjonell intelligens (EQ), og det kan ifølge Beck være med på å skape kjønnsbalanse.

– Vi tror at kunstig intelligens kommer til å erstatte mange roller og funksjoner der menn typisk dominerer i dag, skriver hun til MIT Sloan Management Review.

Kvinner i førersetet

Beck viser til forskning av den britiske psykologen Simon Baron-Cohen, samt en undersøkelse gjort av Korn Ferry, som begge viser at kvinner scorer høyere på emosjonell intelligens enn menn, deriblant empati, konfliktløsing og veiledning.

Kunstig intelligens kommer til å erstatte mange roller og funksjoner der menn typisk dominerer i dag

Når kunstig intelligens kommer inn for fullt og frigjør kapasitet for ledere, vil det derfor påvirke menn og kvinner forskjellig, konkluderer Beck.

– Stillingene som forsvinner er de som kan automatiseres. Stillingene som blir værende er de som avhenger av emosjonell intelligens, altså egenskaper som empati, inspirasjons- og motivasjonsevne. Kunstig intelligens kan avgjøre hvilke organisatoriske omstillinger som kreves i en virksomhet, men det er fortsatt lederens oppgave å motivere til gjennomføring. Disse egenskapene har kvinner i større grad enn menn, og det kan bety at kvinner ligger an til å komme godt ut av endringene som følger den kunstige intelligensens inntog.

Forbered deg på EQ-revolusjonen

Dette skiftet kommer, advarer Beck, og oppfordrer derfor menn og kvinner i lederstillinger til å sørge for å ivareta eller utvikle sin egen emosjonelle intelligens gjennom disse tre stegene:

  • Hvor står du i dag? Prøv å finne ut hvilket nivå den emosjonelle intelligensen din ligger på i dag. Har du opplevd kommentarer som «du er vanskelig å arbeide med», «du er kverulant» eller «du bør bli flinkere til å lytte», er det gjerne en indikasjon på at du har litt å gå på.

  • Anerkjenn viktigheten. Emosjonell intelligens er vanskelig å måle, og derfor også vanskelig å bruke i et resultatmål. Men ofte er det den emosjonelle intelligensen som kan peke på de viktigste utfallene. Hva er viktigst? Å ha rett, eller å lage en bedre situasjon for alle involverte? Det andre steget på veien er å anerkjenne viktigheten av emosjonell intelligens, skriver Beck.

  • Tren deg opp. Emosjonell intelligens er ikke utelukkende medfødt – den kan trenes opp. Kartlegg hvilke deler av jobben din som krever egenskaper som empati, oppmuntring og inspirasjon, og tren på dem. Dette er sentrale egenskaper som kommer til å bli viktigere og viktigere med tiden.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS