Ledelse

Administrerende direktør i PepsiCo Indra Nooyi var blant toppsjefene som tjeneste mest i fjor.

Kvinnelige direktører tjente mer enn sine mannlige kollegaer

Selv om kvinnene er i mindretall, tjener de mer som sjefer for noen av USAs 500 største selskaper enn det menn i samme posisjon gjør.

Publisert Sist oppdatert

Kvinner utgjør bare fem prosent av administrerende direktører for disse gigantiske selskapene, men får til gjengjeld utbetalt en større lønning enn sine mannlige kollegaer.

– På toppen av den amerikanske bedriftsstigen forsvinner kjønnsgapet for første gang i løpet av de 28 årene vi har studert administrerende direktørers lønninger, sier Wall Street Journal journalist Tanya Rivero i en video som avisen har laget.

Det er den amerikanske avisen som har gjennomført undersøkelsen for å kartlegge kjønnsbalansen i toppledelsen til USAs 500 (S&P 500) selskaper.

Topper listen

Tre av de ti høyst betalte direktørene i USA er kvinner. På førsteplass kommer Meg Whitman, som leder Hewlett Packard Enterprise og hadde en lønn på 35,6 millioner dollar i 2016.

Virginia Rometty, administrerende direktør for IBM, havner på andreplass med sin 2016-lønn på 32,7 millioner dollar og Indra Nooyi, direktør for PepsiCo, havner på tredjeplass med en lønn på 29,8 millioner dollar i 2016.

Selv om de ikke er blant topp ti, er det flere kvinner som rager høyt på lønningslisten blant direktørene. Deriblant Yahoo’s Marissa Mayer, som hadde en lønn på 27,4 millioner dollar i 2016. Hun gikk ned 8,5 millioner dollar i lønn fra året før da hun hadde en årslønn på 36 millioner dollar.

Mari Barra fra General Motors hadde en lønn på 22,6 millioner dollar i 2016.

Slår ut mennene

Kvinnelige direktører har tjent mer enn sine mannlige kollegaer i seks av syv.

Gjennomsnittslønnen til kvinnelige direktører for de 500 største selskapene i USA var i 2016 på 13,8 millioner dollar, mens den gjennomsnittslønnen for mennene var på 11,6 millioner dollar.

– De kvinnelige toppsjefene ble i hovedsak betalt for prestasjon og ytelse i 2016. Selskapene der kvinner satt i lederstolen genererte et samlet aksjeutbytte på 18,4 prosent, sammenlignet med bare 15,7 prosent for sine mannlige kollegaer, sier Rivero.

I tre av de fem siste årene har kvinnelige ledere prestert bedre enn sine mannlige kollegaer.

En talsperson for PepsiCo har sagt om Indra Nooyi: «Hun var en ekstraordinær leder i en økonomisk usikker tid og overgikk selskapets økonomiske mål for 2016».

– Disse kvinnene er superstjerner. Overveldende nok har mesteparten av kvinnene på denne listen sikret seg toppsjefjobben ved å jobbe seg opp og fram i selskapet som de i dag leder, sier Joann S. Lublin, reporter for Wall Street Journal og fortsetter:

– Når vi ser på disse kvinnene som en gruppe og det faktum at de tjener mer penger enn de selskapene med mannlige ledere, er det enda mer beundringsverdig at de ble forfremmet innad i selskapene, sammenlignet med de sjefene som blir hentet inn ekstern.

Fremdeles en vei å gå

Selv om kvinnelige direktører tjener mer enn sine mannlige kollegaer, er det fortsatt en lang vei å gå før kjønnsbalansen blant direktører i store selskaper er likestilt.

Bare fem prosent av direktørene for USAs 500 største selskaper er kvinner. I 2016 var det 28 kvinnelige sjefer, sammenlignet med 382 mannlige.

I 2016 tjente kvinnelige direktører sammenlagt 290 millioner dollar, mens menn sammenlagt tjente 4,4 milliarder dollar.

Powered by Labrador CMS