Ledelse

Lederen mobber, men ingen sier ifra

Her er årsakene til at mobbende atferd får lov til å fortsette.

Publisert Sist oppdatert

Mobbing, utskjelling, erting, uthenging. Handlinger vi fordømmer, men når de kommer fra lederen vår er det plutselig mye vanskeligere å si ifra om det. Da står vi i det, skriver psykologene Robert Hogan og Rob Kaiser til Psychology Today.

De legger fram fem grunner til at vi tolererer denne typen oppførsel i større grad når det er snakk om lederen:

Vi ønsker «sterke» ledere: Kanskje handler det om evolusjon, og kanskje ikke, men vi har en tendens til å velge personer med en «alfa»-personlighet – et dominerende individ som truer og tar og kampen mot fiender. Fra gammelt av ble ofte de beste krigerne trukket fram som ledere – vi blir dratt mot sterke, selvsikre ledere som tar styringen. Problemet er at mange av dem har kommet seg dit ved hjelp av mobbeoppførsel, skriver psykologene.

Målet rettferdiggjør midlene: Ofte er vi så opptatt av resultatet at vi tillater lederen å bruke utradisjonelle metoder for å få oss dit. Hvis det inkluderer mobbende atferd fra lederen, så får det gå litt under radaren, så lenge vi vinner.

Vi muliggjør det: En mobbende leder greier seg uten tilhengere. Ofte tiltrekker denne typen lederstil seg ansatte som også utviser mobbende atferd – gjerne verre enn lederen selv, skriver Hogan og Kaiser. Denne flokken kan være fryktinngytende og det kan bli vanskelig å ta opp kampen mot dem.

Tilskuereffekten: Vi ser handlingen, men vi griper ikke inn. Dersom mange er vitne til hendelser der lederen mobber sine ansatte, kan mange kjenne ubehag eller avsky, og ville gripe inn. Men mengden mennesker gjør det lettere å fraskrive seg ansvar og la andre ta støyten. Vi vil jo ikke ha oppmerksomheten rettet mot oss. I andre tilfeller rasjonaliserer vi bort atferden, og argumenterer for at den ansatte «fortjente det». Alt dette lar mobberen holde på slik hen vil, forklarer Hogan og Kaiser.

Tillit/naivitet: Vi vil stole på lederen vår. Vi har lyst til å tro at lederen har gode og ærlige intensjoner, og vi lar derfor tvilen komme dem til gode. Men dersom ingen sier fra, kommer heller ikke lederen til å forandre seg, og mobbingen fortsetter, skriver psykologene.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS