Ledelse

Like få kvinner i toppledelsen i Norge som i USA

I tre bransjer – IT, industri og telekom – er det færre kvinner i toppledelsen i Norge enn i USA.

Publisert Sist oppdatert

Da Core, kjernemiljø for likestilling, la fram sin kartlegging av kjønnsfordeling i styrer og toppledelse i går – Topplederbarometeret, la de også fram en sammenligning mellom Norge og USA.

Forskerne har sammenlignet tall fra de 200 største selskapene i Norge med tall fra de 200 største selskapene i USA. Resultatene viser at 6,5 prosent av de amerikanske selskapene og 7,5 prosent av de norske selskapene har en kvinne som øverste leder (CEO).

Like få kvinner i USA og Norge

Det er videre omtrent like få kvinner i toppledergruppene i de 200 største selskapene i Norge (20 prosent) og USA (18 prosent), og ser man på selskaper uten lovkrav om kjønnsbalanse i styrer, er det like få kvinner i styrer i Norge som i USA (19 prosent).

I selskapene i Norge med lovkrav, er kvinneandelen i styrene 39 prosent.

– På de fleste andre områder er Norge bedre enn USA når det kommer til likestilling og kjønnsbalanse. Dermed hadde det vært grunn til å forvente at kjønnsbalansen var bedre på toppen av norsk næringsliv. Slik er det ikke, uttalte forsker Sigtona Halrynjo til Dagens Perspektiv i går.

Flere kvinnelige IT-bransjen i USA

Norge slår USA i kvinneandel i syv av bransjene som er med i undersøkelsen. I tre bransjer – IT, industri og telekom – viser imidlertid tallene at Norge har en lavere kvinneandel i toppledergruppene enn USA har. De norske teknologiselskapene i undersøkelsen har bare 12 prosent kvinner i toppledelsen. I en uttalelse til Dagens Næringsliv viser Halrynjo til at vi snakker om en den digitale revolusjon, at det er teknologien vi skal satse på og leve av. Og så er det der kvinneandelen er aller lavest. Forskeren mener det er god grunn til å ha oppmerksomhet rundt dette.

Hege Skryseth, direktør for Kongsberg Digital i Kongsberggruppen og tidligere sjef for Microsoft i Norge, sier i en kommentar til Dagens Næringsliv at hvis kvinneandelen skal øke, så må basen man henter talenter fra øke. Hun viser til at USA over tid har satset på it og teknologi i skole og akademia, og at talentbasen antagelig er bredere og større – og inkluderer flere kvinner.

 
Powered by Labrador CMS