Ledelse

– Sats på uerfarenhet

Her er grunnene til at du noen ganger bør ansette personer uten den relevante bransjeerfaringen.

Publisert Sist oppdatert

Ledere og human resources-avdelingen er ofte redde for å satse pengene sine på en ansatt som ikke har relevant bransjeerfaring. Med bransjeerfaring kommer kompetanse, nettverk og produktivitet. Men med erfaring kommer også en bivirkning. Man er allerede formet og indoktrinert, og der en med erfaring hopper rett inn i arbeidet og sier «ja, selvfølgelig gjør vi det slik», så vil en person uten bransjeerfaring kunne stoppe opp og si «hvorfor gjør vi det slik?».

Det skriver Liz Ryan, grunnlegger og leder for HR-tankesmien Human Workplace, til Forbes. Hun mener det er flere grunner til at ledere og HR i større grad bør prøve å ansette uerfarne medarbeider:

  • Mennesker blir fort komfortable. En person som har gjort den samme jobben i forskjellige selskaper vil i mindre grad stille spørsmål ved prosesser, avgjørelser, metoder og strategier. Hen godtar det eksisterende, og er ikke interessert i å lære nye ting eller utfordre systemet. Personen uten erfaring vil stille de vanskelige spørsmålene som gjør at man blir tvunget til å revurdere hvordan man gjør ting.

  • Når omgivelsene tvinger oss til å lære nye ting, så kan vi bruke kunnskap fra andre bransjer til å hjelpe oss i den nye hverdagen. Uerfarne ansatte kan på den måten ta med seg verdifull kunnskap fra andre bransjer.

  • Hvis du ansetter en uerfaren medarbeider utfordrer du også deg selv som leder. Du må gjennomføre opplæringen og oppfølgningen på en annen måte, og du må kanskje svare på spørsmål du ikke har hørt på veldig lenge. Det kan bli ukomfortabelt, men av og til er det nødvendig for å hente inn de nye ideene og tankene.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS