Ledelse

– Ta et prosjektfritt år

Hva hadde skjedd med virksomheten dersom dere gikk et helt år uten å gjennomføre et eneste prosjekt? Mer utvikling, mener dansk konsulent.

Publisert Sist oppdatert

Et helt år uten prosjekter: stagnering, stillstand, konkurrenter som drar fra. Er et prosjektfritt år bare et tankeeksperiment som har mangel på utvikling som resultat, eller er det en reell mulighet til å rydde opp i organisasjonen, spør Anders Seneca i det danske konsulentfirmaet Dogmekompagniet.

– Spørsmålet du må stille deg selv som leder, er: «Hvem kommer til å savne prosjektene?», skriver han til danske Væksthus for Ledelse.

Tilbake til kjerneoppgaven

Utvikling i seg selv er ikke et prosjekt, skriver Seneca. Utvikling bør skje med utgangspunkt i virksomhetens hverdag og virkelighet. Et prosjektfritt år er derfor et signal om at man skal satse på kjerneoppgavene i virksomheten, og utvikling av disse, mener han.

Hvis hverdagen blir utvikling av kjerneoppgavene, så vil ikke utviklingsarbeidet lenger føles som et prosjekt – noe nytt å ta tak på – men heller noe konkret som de ansatte ser nytten av, skriver han.

Utvikling av kjerneoppgaven er imidlertid ikke bare et spørsmål om hva man skal gjøre mer av. Det er også et spørsmål om hva man skal gjøre mindre av. Begge disse spørsmålene kan sannsynligvis svares på av de ansatte. De vet hva som tar tid, og hva som fungerer. Dersom stemmene deres blir hørt om hva som kan nedprioriteres og hva som bør satses på, er man fort et steg nærmere å gjøre utviklingsarbeid til en større del av hverdagen enn før – helt uten prosjekter, skriver Seneca.

Prosjekter for prosjekters skyld

«Disrupsjon» er i vinden. Nye og eksisterende virksomheter må gå mann av huse for å bryte opp med eksisterende mønster og lage nye bedriftsmodeller. Disrupsjon blir prosjektet. Men ofte blir det prosjekter for prosjektets skyld. Det er gjerne slik at lederen synes prosjektene er vesentlige for utviklingsarbeidet, mens ansatte, tillitsvalgte og mellomlederne sitter med motsatt oppfatning, skriver Seneca.

Han mener at ledere må avklare effekten av prosjektene, både hos medarbeidere, kunder eller brukere. Til syvende og sist er det dette som betyr noe.

Fire spørsmål

Seneca oppsummerer fire spørsmål en leder kan stille seg før hen tar avgjørelsen om et prosjektfritt år:

  • Hva hadde skjedd dersom du som leder varslet om et prosjektfritt år? Dette spørsmålet vil i seg selv bidra til en refleksjon rundt hvordan dere arbeider med utvikling.

  • Hvordan hadde dine ansatte komt til å reagere? Og hva sier de forventede reaksjonene deres om tingenes tilstand i dag?

  • Hva kan du gjøre for å gjøre utviklingsarbeid til en enda større del av hverdagen i virksomheten?

  • Når tok dine ansatte eller kunder/brukere sist initiativ til et større utviklingstiltak? Hvem er det som egentlig setter i gang prosjektene?

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS